Децата от училища в близост до големи пътни артерии дишат по-мръсен въздух. Това показва европейско изследване, в което са включени и 8 столични учебни заведения. 

Софийската математическа гимназия е едно от училищата, участвали в проучването. В класните му стаи са регистрирани завишени нива на азотен диоксид. Причината - намира се в район с тежък трафик - само една ограда дели училището с една от най-натоварените улици в София  - бул. „Васил Левски”.

Всяка сутрин Иван минава през натоварения булевард, за да стигне до училище. Казва ни, че усеща мръсен въздух. Затова влизайки в класната стая, първо отваря прозореца.

„Както виждате, минават много коли, има и много паркирали! Така че мисля, че дори когато отворя прозореца, качеството на въздуха не се променя! В класните стаи не забелязвам много зелени растения, а и като ходим по пода, се вдига много прах!”, казва Иван Колев.

Липсата на вентилация също оказва влияние. „Когато в училището има 1100 души, няма никакви климатици, въздухът не е хубав! Не става обмяна, а и отвънка нищо хубаво не влиза!”, смята учителката Светла Дренска.

Затова общината планира от догодина да спира трафика около училищата между 7 и 8 сутринта. „За да може колите да се отдръпнат малко по-встрани и самият периметър на училището да стане по-безопасен”, посочва Елица Панайотова от Столичната община. 

Идеята е неприложима, твърди директорът на гимназията. Според д-р Антоан Тонев, да се спре напълно движението в час пик по големите столични артерии не е удачно. „Това означава буквално градът да замре в този период, което не носи полза на никого!”, смята още той.  

В проучването участват 45 училища от европейски столици. За всички тях препоръките са: добра вентилация и повече зелени растения.

„Да има измервателни уреди в училищата, за да могат те да си следят състоянието. И на второто място – въздухът в училищата да стане национален здравен приоритет”, съветва  д-р Александър Симидчиев.

Също така, да бъдат засадени дръвчета около всяко училище като бариера срещу мръсния въздух.

И още една от мерките на Столичната община - от декември ще работят още 22 измервателни станции за замърсяване на въздуха в София.