Столичният общински съвет отложи гласуването на Наредбата за нискоемисионните зони в града. Според нея най-старите автомобили, които най-много замърсяват въздуха, няма да могат да се движат в идеалния център на София от 1 декември до 1 март.

Зона "Малък ринг" обхваща булевардите" "Васил Левски", "Патриарх Евтимий", "Ген. Скобелев", "Сливница" и улица "Опълченска". Според изчисления, около 38 хил. автомобила ще бъдат засегнати от забраната.

Зона "Голям ринг" обхваща още по-голяма зона, но се очаква тя да бъде въведена чак след 3 години.

Темата обаче скара общинските съветници в София и засега мярката се отлага.

За да бъде по-чист въздухът над София, старите бензинови автомобили над 30 години и дизелите над 20 години няма да имат право да се движат в центъра на столицата.

Видеокамери ще следят за това, като разчитат екостикерите. Изключения ще има за живеещите в зоните, за хора с увреждания, които трябва да стигнат до болници и социални институции.

В Европа градовете, в които има такива зони, са Париж, Лондон, Берлин, Прага, Брюксел.

От опозицията в СОС заявиха, че искат зони с ниски емисии, но настояват да се добавят и "Орлов мост", Сточна гара и бул. "Даниил Николаев".

Ако съветниците в общинския парламент се разберат и приемат мерките, очаква се за 3 месеца през зимата фините прахови частици да намалеят между 4 и 6 пъти.