Николай Марков от групата на „Величие“ положи клетва като депутат. В първия ден на Народното събрание вчера Марков не успя да се закълне, защото закъсня. Днес се наложи той да положи индивидуално клетва. 

В кулоарите на Народното събрание той коментира твърденията на съпартиеца си Дарин Георгиев, че на Марков е бил оказван натиск да подкрепи Рая Назарян за председател на парламента.

„Не мога да кажа имената, които са ми оказвали натиск за подкрепа за кабинет, но бяха няколко политически сили”, обяви Николай Марков.

Според Марков е въпрос на избор дали някои от останалите политически групи ще пуснат компромат срещу него. „Става въпрос за един запис, касаещ Ивелин Михайлов, но ние няма да подкрепяме правителство”, уточни Марков.

Новоизбраният председателят на Народното събрание Рая Назарян прочете решение, касаещо ръководството на партия „Величие“, според което председател на ПГ на „Величие“ е Николай Марков, а зам.-председатели са Дарин Георгиев и Георги Куков.

При откриването на 50-ия парламент вчера Николай Марков от „Величие“ напусна пленарната зала, без да положи клетва. Той закъсня с 20 минути и пропусна да се закълне с всички останали народни представители.

Марков обясни, че е закъснял поради лични причини. Квесторите са го помолили да излезе от залата.

„Излязох, защото не съм положил клетва, сега ще видим какво следва. Бойко Борисов отказа среща с нас, не знаем как ще гласуваме. Ние сме изпратили писмо до Борисов, искаме да чуем целите му. Ние нямаме ангажимент да правим правителство, ние сме най-малката партия в 50-ото Народно събрание", каза Николай Марков в кулоарите на парламента вчера.

Въпреки че е прецедент някой да закъснее за клетвата, квесторите в парламента уточниха, че в следващото заседание като извънредна точка в дневния ред може да бъде вкарана тази и Николай Марков да се закълне.

Във вчерашния ден обаче той не можеше да гласува и да влиза в пленарна зала повече.