Почивните дни във Враца преминаха под знака на ураганни ветрове, пороен дъжд и сериозни щети.

Според метеоролозите бурята е била най-силна в кв. „Кулата“, като ветровете са достигали скорост от 164 км/ч.

Снимка: bTV

В квартала почти няма къща, която да не е пострадала, каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV кметът на общината Калин Каменов. Засегнатите имоти са стотици, а пет са къщите, чийто покриви „буквално са отлетели като корабни платна“. Може би единственото хубаво е, че е станало през нощта и не е имало хора по улиците, добави той.

Снимка: bTV

Бурята беше много силна, вратите и прозорците се тресяха, като при земетресение. „Толкова страшно беше, че нямам думи“, сподели Милка Димитрова, чийто покрив е отнесен от бурята, въпреки че е бил ремонтиран миналото лято.

Снимка: bTV

Екип на общината днес ще опише щетите. Тези по къщата на Димитрова вече са описани и само за нейното възстановяване ще са необходими около 20 хил. лв. За съжаление, възможностите на Община Враца са да отпусне до 2000 лв., каза Каменов. Търсим начин и чрез строителни фирми, и чрез дарители да помогнем на нашите съграждани със средства, за да могат да си възстановят покривите по най-бързия начин, имайки предвид, че към края на тази седмица се очаква да вали и сняг. Надявам се дарители да откликнат и да помогнат, каза кметът.

На тези, които не могат да се справят сами, ще се помогне и с работна ръка.

Снимка: bTV

Според кмета причината да има такива щети са некачествените ремонти и строителни материали.

Същевременно майстори от цялата страна вече обикалят услугите си, но хората нямат средства, за да им платят.

Продължава и подмяната на пречупените електрически стълбове.

Вижте повече във видеото: