Протест в защита на Морската градина във Варна. Недоволни са се събрали на демонстрация под мотото "Не на багерите в парка!".

Повод за протеста е присъствието на тежка техника и дейности, които текат в един от имотите в северната част на парка.

В Морската градина има забрана за строителство от 2012 г. насам, а протестиращите настояват от община Варна да извършат незабавна проверка.

От известно време в имота се извършват различни дейности. Има багер и купчини с пръст.

В отговор на въпрос на bTV от общината обясниха, че няма издадено разрешение за строеж. Входирано е уведомително писмо за извършване на текущ ремонт, при който не се изисква разрешение от общината.

От там обаче не отговориха дали е извършена проверка с цел да се установи дали действително там се прави ремонт, или нещо повече.

„Поредният силен на деня - в случая господин Марешки, си позволява да се разполага тук като у дома си. Да строи, да прокарва алеи, да закрива гледката, въобще да си прави каквото си иска“, заяви един от протестиращите.

Протестиращите заявиха, че постепенно паркът се превръща в жилищен квартал.

„По пътя за имота протестиращите са подминали и не са обърнали внимание на 7-етажен блок, а са се насочили да протестират срещу правенето на една алейка“, коментира в телефонен разговор Веселин Марешки, лидер на „Воля“ и председател на Народното събрание.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!