Повече от 60 дни, откакто са взети първите проби и са маркирани две животни във фермата в Болярово, видими симптоми на болестта няма. Карантинният период за болестта чума по дребните преживни животни е 21 дни.

Собственичката на стадото Ани Петрова заяви, че не е допуснала ветеринарите за втора проба, защото е загубила доверие в тях и има съмнение, че пробите ще бъдат манипулирани.

"Начинът, по който избиха здравите животни до момента, в никакъв случай няма да бъдат допуснати в моя обект, категорична съм", каза Ани Петрова.

"Да ви покажем защо, вижте, това е списъкът, по който са взети кръвните проби, имаме първо 10 и отдолу още 50, а другите колеги, където имат повече стада, имат по 5-6 проби", коментира съпругът на Ани Тодор Петров.

След толкова много проби и тройно по-дълъг карантинен срок, всички животни в Болярово са живи.

Същевременно продължава и протестът. Повече от два месеца хората от цялата страна се събират до стопанството, живеят на палатки, за да не допуснат ветеринарите да вземат втора проба.

Два месеца фермата работи на загуба, животните излизат на паша, продукцията не се продава. Хората се надяват заповедта за унищожението на животните им да отпадне.