Хартиените ваучери за храна стават електронни. Промяната влиза в сила от 1 януари.

В момента у нас има лицензирани 14 оператора на ваучери за храна, които осигуряват хартиените документи.

За тази година - квотата за ваучери, определена от държавата, е 1 милиард и 400 милиона лева.

Като максималната сума, която шефът може да даде на работник, е 200 лева на месец.

Хартиените ваучери, с които в момента пазаруваме в хранителните магазини след няколко месеца ще станат електронни. В момента около 700 хиляди служители в над 20 хиляди фирми използват тези ваучери.

Електронният ваучер ще бъде под формата на карта, като дебитните и кредитни банкови пластики. Може да бъде и дигитализирана в телефона ни.

„Това няма да бъде дебитна карта, от която да теглим пари на банкомат, а ще се използва отново в мрежа хранителни вериги, магазини, ресторанти“, каза Таня Обущарова от Асоциация на операторите на ваучери за храна.

С електронния ваучер ще купуваме само храна, както е сега. Но вече ще можем да плащаме конкретна сума - например точно 48 лева. С хартиения ваучер това не е възможно, защото покупката ни трябва да е точно толкова, колкото е неговата стойност.

„Картите могат да бъдат без име, но това не означава, че ще са анонимни, винаги зад определен номер, ще стои конкретно лице. Също така могат да бъдат и персонализирани с имена“, посочи Стоилка Арсова, директор „Национална картова и платежна схема“.

През сайт или мобилно приложение ще виждаме кога изтича срока на ваучера, какво е движението на пари по него и къде са похарчени. Електронният ваучер ще спести административна работа, която сега фирмите извършват.

„Финансово-счетоводен отдел се занимава поне един ден с приемането на ваучерите, раздаването, съхраняването, целият процес е тромав. Неудобство е и за служителите, всеки да дойде до офиса, имаме и такива, които са хоум офис, за да вземат своите ваучери“, каза Ивайло Йорданов, изп. директор в IT компания.

В момента хранителните магазини събират хартиените ваучери и ги изпращат в офис на операторите, където ги преброяват на машина, след което по банков път превеждат сумата на търговците. С електронизацията на ваучерите този процес значително ще бъде облекчен.

Издаването на електронни ваучери започва от 1 януари. Като ще има преходен период до юли, в който и хартиените също ще действат. След това - отиват в историята.