За мен е много важно да се изчистим от всички гнили ябълки в МВР, каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев след изслушване във вътрешната комисия на парламента във връзка със задържаните преди дни двама полицаи от София, обвинени за разпространение на наркотици и получаване на подкупи.

Той допълни, че се надява и други служители от сектор „Сигурност”, нарушили закона, да бъдат залавяни.

По думите на Радев два от инструментите за справяне с корупцията в МВР са: двете служби - Инспекторат на МВР и отдел „Вътрешна сигурност”, както и повишаването на заплащането, което според Радев към момента е постигнато.

За предстоящия в неделя пореден протест на полицаите министърът заяви, че не е негова работа да ходи на протести в отговор на въпрос дали ще се срещне с тях, както с пожарникарите. Той отново призова полицейските синдикати да поставят проблемите, за които протестират, в Съвета за социално партньорство към министерството и поиска аргументи за исканията им.

За закриването на пожарни служби и протеста на пожарникарите министърът коментира, че преструктурирането на службите е направено по правилата. Радев обясни, че ще бъдат закрити 12 районни пожарни служби, а служителите в тях ще бъдат преместени в съседни.

По думите му населението в местата, където вече няма да има пожарна, няма да пострада от липса на защита при наводнение, земетресение или пожар.

При изслушването си в парламентарната комисия Радев беше питан за разследването срещу лицата, които отвлякоха Адриан Златков, съобщи БТА.

Министърът отговори, че се надява да се направи необходимото и извършителите на престъплението да бъдат заловени. Той допълни, че се надява да се докаже, че това отвличане няма връзка с групата на „Наглите” от преди няколко години.  

Относно решението на правителството от днес за мерките за борба на тероризма и радикализма, Радев поясни, че в България радикализъм не се наблюдава, освен в Пазарджик и в други две населени места.