Родителите и близките на загинали при пътни инциденти от сдружение „Ангели не пътя“ бяха приети на среща с вътрешния министър Атанас Илков в МВР. За това съобщиха от пресцентъра на министерството.

По-тежки и бързи наказания, по-високи глоби, завишен контрол, отнемане на свидетелствата за управление на системни нарушители на пътя. Това са само някои от предложенията, които представиха пред Атанас Илков представителите на сдружение „Ангели на пътя“.

Родителите, загубили децата си при катастрофи с пияни и дрогирани шофьори отправиха искане за законови промени и по-строги наказания за убийците по пътищата у нас.  

Те потвърдиха пред министъра становището си, че мярката с отнемането на автомобилите на водачите, причинили инциденти в неадекватно състояние, работи и не бива да бъде отменяна.

В допълнение предложиха тя да се прилага дори за водачите, превишаващи допустимата скорост.

За системните нарушители на Закона за движение по пътищата те поискаха да се предвиди полагането на обществено-полезен труд.

Изразиха и категорично несъгласие с предложенията за законови изменения 17-годишните да имат право да шофират, дори с придружител.

 

Министър Илков пое ангажимент институцията да съдейства с всичко необходимо за намаляване на пътния травматизъм и подобряването на пътната безопасност.

Участниците в разговора набелязаха основни мерки, съвместни събития и инициативи за намаляване до минимум на жертвите на пътя.

А по-рано днес семействата на загиналите по пътищата излязоха на протест в центъра на София.

Това се случи малко преди да започне поредното дело за смъртта на 15-годишния Филип, който загуби живота си след като беше прегазен на пешеходна пътека в столицата.

Майката на 15-годишния Филип настоява за доживотна присъда за обвиняемия.

Припомняме, че според обвинението, Петър Тодоров е минал с около 90 км/ч по столичната ул. „Гурко“ без да спира на пешеходната пътека, като дори е форсирал автомобила.

В кръвта му бяха отчетени 2 промила алкохол.

Софийският градски съд заседава поредното си заседание по това дело днес. Ще бъдат разпитани още свидетели.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK