В много социологически проучвания пожарната е структурата от държавата, която е с най-висок рейтинг и доверие в обществото.

Това каза вътрешният министър Христо Терзийски при отбелязването на професионалния празник на българските пожарникари. На събитието присъства професионалното и политическото ръководство на МВР.

Терзийски отбеляза, че тези резултати са постигнати с тежък труд и преборване на много предизвикателства.

По думите му служителите на дирекцията реагират ежегодно на над 50 000 сигнала, при които гражданите са имали нужда от помощ и подкрепа.

Директорът на ГДПБЗН Николай Николов коментира пред медиите, че и в следващите дни обстановката в страната ще остане изключително напрегната заради тежките метеорологични условия - високи температури, силен вятър и изсъхнала растителност.

Той отбеляза още, че приблизително 26 000 пожара са били изгасени тази година, които са нанесли значителни материални щети. Спасени са били 358 души, чийто живот е бил непосредствено застрашен от стихията.

Главен комисар Николов добави, че много от сградите на пожарната в страната са били ремонтирани, което е подпомогнало работата на служителите.