Министърът на финансите увери, че няма да има разделение на „наши и ваши общини“ - при разпределението на средствата от фонда за инвестиции.

По настояване на БСП  Асен Василев ще отговаря в парламента какво налага изготвянето на списък с проекти в кратки срокове. За 24 часа: само 4 от общо 265 общини не са представили проекти, каза Василев.

„Трябва да ви поздравя, оказа се че за 24 часа получихме над 800 проекта. Причината да влезем толкова скоростно в този процес е желанието на парламента да одобри списък от проекти, а не просто да одобри параметри на програмата“, заяви министърът на финансите. 

Все пак някои от кметовете признаха, че са били изненадани от кратките срокове. Въпреки това са изпратили проекти.

„Очакването на българските кметове е договорките между политическите сили по отношение на подкрепата за бюджета да не бъдат залог пред справедливото разпределение на средствата до всички български граждани“, каза кметът на Троян Донка Михайлова.

„Общините имат готовност и се видя, че 95% имат готовност с проекти, които може да кандидатстват“, каза Даниел Панов - кмет на Велико Търново, предс. на НСОРБ.

На форума, организиран от вестник „24 часа“, за първи път се срещнаха новата местна власт с изпълнителната.

„Правителството никога не си е и помисляло да дели по някакъв партиен признак, няма и да го прави“, заяви премиерът Николай Денков.

В петък правителството се събира на извънредно заседание, за да одобри финансовия план на Асен Василев. Списъкът с общински проекти  може да бъде допълван между първо и второ четене на бюджета, уточни финансовият министър.