Втори ден скандали в парламента по темата за украинските бежанци.

Традиционно всеки първи петък на месеца се провежда блиц контрол, на който трябва да идват премиера и вицепремиерите и да отговарят на спонтанно възникнали въпроси. Днешният блиц контрол се проведе в отсъствието на премиера, който е в чужбина.

Фокус на блиц контрола очаквано беше справянето с бежанската криза. БСП питаха как ще се компенсират служителите, в чиито бази ще бъдат настанени бежанци.

"Може ли да се предвиди в актуализацията на бюджета средства за тези български семейства, работници и служители, които също имат нужда от своята почивка?“, попита Борислав Гуцанов от БСП.

„Станциите ще реализират приход. Оттам нататък съответният ръководител на ведомството, в която е станцията, може да реши по какъв начин да компенсира служителите си“, отговори Асен Василев.

„Да не стане така, че българските работници да страдат от това, което се случва“, добави Гуцанов.

Въпрос за бежанците зададоха и от ГЕРБ.

„За тези три месеца разходваме средства, които са свързани с преодоляване на всички последици от кризата. До каква степен тези средства се предоставят от държавния бюджет и до каква степен те идват от европейското финансиране?“, попита Деница Николова от ГЕРБ.

„За първия месец от бежанската криза – март, средствата са от националния бюджет, те са малко над 15 млн. лв. Средствата, които са използвани за април, бяха одобрени с постановление на Министерския съвет и те излизат от сметката на национален фонд, те са 56 млн. лв. Очаква се да бъде подобна сумата и за май“, обясни Василев.

Той допълни, че парите идват от Европа, а ДПС в отделна декларация предупредиха, че сме заплашени от продоволствена криза.

По време на блиц контрола „Възраждане“ попита и дали е имало инцидент в АЕЦ „Козлодуй“, а вицепремиерът отрече подобна информация. Другите партии реагираха доста остро и казаха, че по този начин се насажда паника.