От 1 юли очакваме намалението от 25 ст. за литър гориво да влезе в сила, каза министърът на финансите Асен Василев.

Той уточни, че тази отстъпка ще се администрира по схема, директно от бензиностанциите.

„Има два варианта, които предстои да се доуточнят със самите бензиностанции. Единият е да се издава фактура на физическо лице, а другият е да се администрира по служебен път с допълнителна информация“, обясни Василев.

Що се отнася до нулевата ставка на ДДС върху хляба той коментира: „В момента имаме намалена ставка върху бирата и виното от 20% на 9%. Като коалиция се обединихме, че е по-добре да има нулева ставка на хляба, отколкото намалена ставка на алкохола.“

На въпрос дали цената на хляба ще поевтинее той заяви, че това зависи от производителите и от търговските вериги.

"Що се отнася до правителството, тези 20% в цената на хляба не са вече наложени като данък", допълни той.

Василев обясни още, че част от тези мерки изискват законодателни промени. Те ще бъдат включени като част от актуализацията на бюджета. Голяма част от мерките работят от 1 юли до края на годината, а други от 1 юли до 1 юли догодина.

Войната в Украйна доведе до срив на газ, петрол и на зърно и драматично ускори инфлацията в целия свят.

„Ако ми кажете дали и как ще се развие войната, аз мога да ви кажа дали и как ще еволюира инфлацията в България. Имаме няколко сценария. Това, което е дадено в Министерството на финансите - 10,4% средногдишна инфлация, е средният сценарий. Има по-благоприятен и по-неблагоприятен сценарий“, обясни Асен Василев.

Той допълни, че щом е публикуван средният сценарий, значи, че кабинетът смята, че той е най-вероятен. Дори при най-лошия сценарий България продължава да има икономически растеж в страната.

С колко падат цените на бензина, хляба и парното, ако мерките на правителството влязат в сила днес – разберете на businessnovinite.bg.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!