Бизнесменът Васил Божков, на когото са повдигнати 11 обвинения, обяви, че една от антиките от колекцията му, иззета на 2 март 2020 г., се е появила на свободния пазар.

В нов пост във “Фейсбук“ той прилага и скрийншот с чат, в който един от участниците пише „На пазара е. Интересува ли Ви?“. Приложен е и документ, в който се описва иззетата от спецпрокуратурата антика, като в него се посочва, че върху предмета липсват идентификационни/инвентарни номера.

По думите на хазартния бос изземането е било незаконно:„Грабежът на стотици артефакти от #KолекцияВасилБожков започна през януари. В началото незаконните и варварски действия се извършваха само от служители на Прокуратурата, след това се включиха и представители на Министерство на културата“.

Божков публикува и фактура за придобития на 3 април 2019 г. ритон, като заявява, че е закупен от галерия в Лондон.

В страницата си във „Фейсбук“ той написа вчера, че Фондация "Тракия" е изпратила сигнали до редица международни институции, включително централата на ЮНЕСКО.

Над 3000 антики за стотици милиони евро се съхраняваха в офиса на Васил Божков.

В колекцията има 20 ритона. Сред най-впечатляващите е сребърен ритон с глава на козел с човешки черти - IV век преди Христа. Сцената на рога изобразява "Смъртта на Орфей от тракийските жени". Сред другите уникални артефакти е сребърна ритуална чаша с позлата във формата на глава на овен, от V век преди Христа.