Божков е с повдигнати 11 обвинения, сред които - за изнудване, търговия с влияние и нерегламентирано притежание на антики.

Хазартният бос продължава да живее в Дубай, след като е изкарал 3 седмици в ареста в арабската държава.

Снимка: bTV

Той проговори в "Тази сутрин" след почти сто дни мълчание.

Божков заяви, че е консултирал хазартния си бизнес само с финансовия министър Владислав Горанов - и го подкани да подаде оставка.

Васил Божков заяви, че е в Дубай от края на януари. Бил е в затвора "Ал Албах" за три седмици.

„Първо, не съм избягал. Аз заминах по работа. Заповедта за арест е издадена два дни, след като бях заминал. Второ, мислите ли, че щях да изляза от ареста, ако бях останал в България? България се управлява от хунта в момента. Да Ви кажа честно, докато не ми се случи това нещо, аз не го вярвах“, каза хазартният бос.

Снимка: bTV

Живеел в апартамент под наем. Статутът му бил на резидент. Нямал никакви средства, а българските му приятели се страхували да говорят с него.

Кой плаща наема Ви за апартамента, в който живеете?

„Нали Ви казах - имам приятели. Дават ми милион, два, пет. Нямам никакви пари, но имам приятели, както Ви казах. Всичко е блокирано. И на фирми, които нямат нищо общо с този бизнес“, отговори Божков.

Снимка: bTV

Твърди, че никой от прокуратурата и българските власти не го е търсил. Смятал да се прибере у нас в „подходящия момент“. 

„Нека делото да влезе поне в съда. Все пак се надявам, че съдът е по-обективен. Срещу мен няма нито едно съществено обвинение“, заяви Васил Божков.

Той изтъкна, че никога не е контактувал с Комисията по хазарта, чиито бивши членове също са обвиняеми заради това, че години наред са приемали отчетите на лотарийните му игри с по-ниски ставки на облагане. Контактите на хазартния бос били лично с финансовия министър Владислав Горанов, на когото сега поиска оставката.

Снимка: bTV

Вие ли сте искали по някакъв начин връзка с държавата и какво точно сте дискутирали? Важно е, трябва да го кажем.

Не, нещата са обратни. Знаете ли, навремето мутрите какво правеха? Има проблем, идват, казват: "Ще ти помагаме, ще решим проблема. Плащай". След това почват да те пазят, след това казват: "Дай ни част от бизнеса". Ако откажеш, идват с бухалките и унищожават всичко. Съвременните мутри какво казват? Ще решим проблема, трябва да ни плащаш. После казват: "Давай бизнеса" или идват с бухалките. Вече бухалките не са бухалки, прътове и вериги, а бухалките са прокуратура, ДАНС и НАП.

Правите внушение, че някой Ви е искал пари, от управлението на държавата са Ви искали пари, така ли е?

Правя пояснение за мутрите тогава и сега. Казвам Ви как процедираха мутрите през 90-те и как процедират мутрите сега. Кои са мутрите -всички знаят. Казват им "мафия", други им казват "хунта". И знаете ли кое е общото между онези мутри и тези мутри?

Вие Вас се питате. Кое е общото?

Борисов. И тогава беше, и сега. А кое е различното знаете ли? Ако искате, да Ви кажа.

Казвайте.

Различното е Пеевски. Тогава го нямаше, но сега го има.

И каква е ролята му сега?

Каква е? Седи в сянка като паяк, дърпа конците. Да не би аз да съм назначавал Гешев за прокурор? Публична тайна е кой го назначи. И нека да разследва Гешев това, което казах за закона. Да почнем оттук. Ако Гешев не разследва, значи е бухалка.

Божков заяви още, че е подал жалба срещу държавата заради конфискацията на колекцията му от културно исторически ценности и картини.

Реакциите след атаката на хазартния бос

Премиерът коментира въпроса единствено пред електронното издание на вестник "Сега". По думите му Горанов многократно се е виждал с Божков - като представител на най-големия хазартен оператор. И разпореди на финансовият министър да обясни пред медиите характера на тези контакти.

Премиерът Бойко Борисов отправи риторичен въпрос пред електронното издание на вестник "Сега" по повод обвиненията на Божков

"Какво сме му взели - завод ли сме му взели, предприятие ли? Просто хазартът стана държавен и приходите му отиват за спорта."

Снимка: bTV

Премиерът категорично отхвърля внушенията, че ГЕРБ първо са наложили текстовете, позволили на хазарта да спестява данъци, а после са се отметнали. Посочва, че всички не спазвали закона вече са обвиняеми. И допълва:

"Всяка квалификация в устата на Божков за мен е комплимент."

По негово нареждане на Борисов финансовият министър застана пред камерите и разясни.

Снимка: bTV

„Независимо от опита за внушения, нямам претенции към Божков освен за едно - през всичките години, в които се е занимавал с хазартен бизнес, той е нарушавал, или негови служители - Закона за хазарта, като е декларирал и внасял по малко такси, като по този начин загубата за бюджета се изчислява на 700 милиона заедно с лихвите“, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Горанов няма притеснения от заканите на хазартния бос, че подготвя сигнал до прокуратурата. Всичките им срещи били свързани с дейността му.

„Най-често теми са били свързани  регулацията на рекламата в хазарта и дебат, свързан с изравняването режимите на облагане на онлайн и наземния хазарт“, поясни финансовият министър.

Горанов  недоумява и защо се иска оставката му, при положение, че не той има вина, че законите са прилагани грешно.

Какво каза и какво не каза Васил Божков днес.