В момента г-н Божков би могъл да заплати на държавата това, което не е заплатил навреме. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов на брифинг в парламента в отговор на интервюто, което даде от Обединените арабски емирства за bTV бизнесменът Васил Божков.

„Милиарди са оборотите на фирми, които се свързват с него, и са генерирали през периода, в който са действали. След като заплати тази сума, той ще има и моралното и нормативното основание да претендира пред Комисията по хазарта продължаването на своя бизнес“, подчерта министърът.

През всичките години, когато Васил Божков се е занимавал с хазартен бизнес, той или негови служители са нарушавали Закона за хазарта като са декларирани и внасял по-малко такси, от което загубите за бюджета са около 700 млн. лв. заедно с лихвите, уточни Горанов.

„С Комисията по хазарта аз не съм имал никога контакти. Всичките ми контакти по този бизнес са били с Влади Горанов, лично. За което имам безброй доказателства. Законът не се тълкува, той се изпълнява. При едни правила – данъкът е един, при други правила – друг. Затова тотото е плащало един данък, а ние друг“, каза Божков. Той добави, че финансовият министър не му е позволявал да общува с членове от Комисията по хазарт. Божков призова Горанов да си подаде оставката.

Горанов обяви, че става въпрос за поредния богат българин, който се укрива от правосъдието и използва медиите за своите защитни тези.

„Независимо от опита за внушения аз нямам претенции към г-н Божков освен за едно. През всичките години, в които се е занимавал с хазартен бизнес, той или негови служители са нарушавали Закона за хазарта, като е декларирал и внасял по-малко такси.

Препоръчвам на всеки бизнесмен, който има неуредени сметки с държавата да го направи и по този начин няма да изпада в неприятната ситуация да бъде преследван от наказателните власти“, уточни финансовият министър.

Сравни Васил Божков с Цветан Василев

Финансовият министър сравни казуса на Васил Божков с този на Цветан Василев, без да споменава името на банкера.

„Имаше и други хора, които дистанционно от чужбина твърдяха, че са невинни. Това е нормална и разбираема защитна теза, което е тяхно право.

„Да припомня, че други български граждани, които се укриват от правосъдието, твърдяха, че са невинни и щели да осъдят държавата чрез т. нар. Омански фонд. Не само, че Оманският фонд не осъди българската държава, а доброволно си оттегли претенциите и плати всички разноски по делото.

Говореше се, че БТК няма никаква връзка с КТБ и тя не дължи пари. Оказа се, че ги дължи и добрата новина е, че след решението на Лондонския съд 125 млн. евро общо ще бъдат възстановени в масата на несъстоятелността“, направи сравнение Горанов.

По думите му тези обвиняеми не намират кураж да застанат пред правораздавателната система.

Много е лесно, когато си обвиняем, да обвиниш цялото общество, че не функционира, защото не ти е изгодно, каза министърът. 

Горанов за Пеевски

На въпрос дали е министър на Делян Пеевски Горанов отговори: „Как го разбрахте, че съм министър на Делян Пеевски. Аз и за Вас много неща мога да твърдя, но не е коректно, защото не е истина".

Според него за това дали „някой е на някого“ трябва да се съди по делата: „Ако ме видите да правя законодателни инициативи, свързани с медиите, списания или вестници, за които съм чувал, че г-н Пеевски има връзка, тогава може да ме упрекнете, че работя в полза на конкретен народен представител… но да твърдите, че този е на онзи, онзи е на този“.

Горанов е категоричен, че никога не е поставял интересите на конкретен бизнесмен преди интересите на фиска.

Срещал съм се с Пеевски през 2010 година, но и вие сте се срещали с него, защото идва в парламента, уточни министърът.

Какво каза и какво не каза Васил Божков днес.