Бившият вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракчанов е извършил дискриминация с антиромските си изявление от 8 януари 2019 г. в пловдивското село Войводиново. Това става ясно от решение на Върховния административен съд (ВАС), съобщава Българския хелзинкски комитет.

„Казусът възникна, след като двама мъже от ромски произход нападнаха българин от същото село. Нападателите бяха установени, а в последствие и осъдени, но последиците от случилото се засегнаха цялата ромска общност в селото. Тогава Каракачанов заяви пред медии: „Циганите в България станаха изключително нагли вече. Преди няколко години набиха полицай, преди два дни бият военен… Търпимостта на българското общество се изчерпва“, припомнят от БХК.

С решението си ВАС отменя произнасяния на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) и Административен съд – София-град, с които не се установява изказването на Каракачанов да осъществява дискриминация.

Делото се води от ромския активист Ачо Йорданов и ръководеното от него сдружение „Единство“, с правната помощ на БХК.

То се връща на КЗД за ново произнасяне по преписката и евентуално налагане на санкция на Каракчанов.

Лидерът на ВМРО, който в момента е кандидат-депутат на коалицията „Българските патриоти“, отговори с пост във „Фейсбук“, в който обяви: „Няма да се откажа да защитавам потърпевшите от произвола на маргинализираната престъпност“.