Площад "Независимост", където по принцип се провеждат новогодишните празненства във Варна, тази вечер е необичайно тих. Обстановката е красива и празнична, но заради COVID-19 за първи път от близо 20 години няма да се проведе традиционният концерт. Остава обаче пищната заря, която е запазена марка на морската столица.

Богата програма с четиричасов концерт на 3D сцена с лазерно шоу. Така щеше да посрещне 2021-ва Варна, ако не беше COVID-19.

Все пак в града ще спазят традицията за впечатляващи фойерверки в полунощ, в които ще има и нови елементи.

"Варна за момента е първенец и все още държи палмата на първенството. Ще има огнени водопади, ще има блестящи, падащи огнени листа", каза Момчил Кръстев, управител на фирма за фойерверки.

Най-големите ефекти от новогодишната заря във Варна ще бъдат изстреляни на 240 метра височина. За първи път през тази година зарята ще бъде ситуирана на цели пет места в града.

"Идеята е все пак не всички да идват специално за зарята в центъра и да има струпване на голяма публика, а всеки, където живее, да може да се наслади на това", обясни Кристин Спасов, главен експерт "Празници и чествания" в Община Варна.

В различните райони времетраенето на фойерверките ще бъде между 4 и 7 минути.

Властите призовават да се спазват мерките и да няма масово струпване на хора.