За първи път от години България изпраща отминаващата година без масови тържества и концерти. С празни площади, затворени заведения и сериозни ограничения срещу вируса страната ни ще празнува тази вечер.

Здравните власти заплашиха със сериозни глоби нарушителите.

Първата санкция е за община Габрово, която снощи организира новогодишен концерт на площада въпреки забраната.

За първи път посрещаме Нова година с толкова много забрани и ограничения - без масово празнуване и големи партита. Без риск от глоба са само събиранията до 15 души, при това само на семейни тържества, а ресторантите в хотелите трябва да затворят след по-малко от 3 часа.

Новогодишните концерти навсякъде са отменени, а властите призоваха да се спазват ограниченията. На този фон обаче в Габрово снощи на концерт, организиран от общината се събраха стотици празнуващи. Здравният министър днес обяви, че ще има глоби. По закон те са от 500 до 2000 лева, засега обаче санкции няма.

Кадрите с множеството на площада в Габрово въпреки ограниченията предизвикаха здравните власти.

„Това, което видяхме в Габрово, ни озадачи - концерт в центъра на града, РЗИ изпратиха няколоко екипа, които следиха мерките. Ще бъде наложена санкция, аз не мога да намеря логика“, заяви здравният министър.

От общината отказаха коментар с мотива, че нямат уведомление за санкции. От РЗИ обясниха, че екипите им са били на място и нарушения няма, тъй като събитието е на открито, а мерките - спазени. След снощната еуфория, днес Габрово пустее.

В страната и днес продължиха проверките по магазините, а в столицата мнозина се готвят да празнуват в тесен кръг.

Единствената атракция тази нощ в София е зарята.

„Зарята със сигурност повдига настроението, създава един здрав, бодър и весел дух и празнично настроение“, каза Алексей Анев, управител на фирма за фойерверки.

Полицията в цялата страна ще следи да се спазват ограниченията и правилата, ще се приемат и сигнали за нарушения на телефон 112.