Изпитен вариант номер 1 на матурата по български език и литература бе генериран в Министерството на образованието за днешния Държавен зрелостен изпит.

47 654 зрелостници се явяват на матурата в 750 училища, а резултатите ще бъдат обявени до 9 юни. Изпитът започна точно в 8:30 часа. Последният въпрос включва писане на есе или интерпретативно съчинение.

Репортерът на bTV Леда Виденова изтегли изпитния вариант. 

Репортерът на bTV Леда Виденова изтегли изпитния вариант
Снимка: Министерство на образованието

„Правилата са като миналата година. Комбинациите при въвеждането на темата са много повече. Правилата са същите, защото търсим устойчивост при матурите, за да бъдат добре познати на децата, родителите и експертите“, коментира в „Тази сутрин“ проф. д-р Сашо Пенов.

Снимка: bTV

„За нас като общество и лично като преподавател – смятам, че учениците ще се справят. През всички тези години те са положили труд и са усвоявали знания. Необходимо е повече спокойствие и разум. Смятам, че учениците са получили своята компетентност“, добави той.

Министърът пожела успех на зрелостниците, да вярват в своите знания и да реализират мечтите си.

В Националната търговско-банкова гимназия разпределените зрелостници вече са заели местата в класните стаи. Общата продължителност е 4 часа, като е разделена на три модула. 

„Човек може да завърши много висши образования, но един път се завършва средно образование и една е матурата по български език“, посочи пред bTV Емилия Иванова, директор на Националната търговско-банкова гимназия.

Снимка: bTV

Зрелостниците трябва да са в изпитните зали поне 30 минути по-рано. Необходим им е документ за самоличност и служебна бележка, която може да бъде и на електронен носител. На изпита се пише с черен химикал.

И тази година максималният брой точки на матурата ще е 100. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 точки. Резултатите ще бъдат обявени на 9 юни.