В Скопие започна среща на външните министрите на страните от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Руският първи дипломат Сергей Лавров ще кацне в столицата на Северна Македония около полунощ.

Въпреки че първоначално получи разрешение да прелети над България, самолетът на руския министър на външните работи влезе в Северна Македония в 23:40 часа, прелитайки над Турция и Гърция, показват данните на сайта за проследяване Flightradar24.

Снимка: FlightRadar24

Изключението машината да прелети през въздушното ни пространство и да участва в събитие в държава членка на НАТО беше направено от София заради „важността на форума“, но нямаше разрешение за делегацията му, което е принудило самолетът да прелети през въздушното пространство на Гърция.

В първия ден на срещата министрите имаха срещи с представители на неправителствени и граждански организации. Съществената работа ще бъде утре сутринта.

Външният министър на Русия Сергей Лавров е под санкциите на Европейския съюз заради войната в Украйна. Украйна, Литва, Латвия, Естония и Полша бойкотираха срещата в Скопие заради присъствието на Лавров.