Безсънна нощ прекараха семейството от Борован, останало на улицата, след като камион-цистерна разруши дома им.

Снимка: Цветелин Цветанов

След вчерашния инцидент почти всичко, което семейство Конецовски притежава е на двора.  Семейството вече няма дом, след като го ремонтирали основно.

Стана ясно, че къщата не подлежи на ремонт – носещите стени са паднали, което я прави опасна и негодна за живеене. От общината обещаха фургон, в който пострадалите да се настанят временно.

Снимка: btvnovinite.bg

Семейство Конецовски не са единствените потърпевши от неразумното шофиране през селото. В един от дворовете четири пъти влизат автомобили, а молбите за поставяне на мантинела остават без отговор.

Междувременно от община Борован разкриха дарителска сметка за подпомагане на изпадналото в беда семейство:

ЦКБ АД клон Враца

IBAN: BG29 CECB 9790 1025 3466 00

BIC: CECBBGSF  

Улицата, на която стана инцидента е натоварена, тя е второкласен път и води към „Ферибот Оряхово” и АЕЦ „Козлодуй”. Второкласното шосе в Борован е само с една пешеходна пътека – в центъра, а според местните поставените камери не работят. 

Подобен проблем има в  няколко населени места, през които минава опасният път. От Агенция „Пътна инфраструктура” предлагала леглани полицаи, ако общинит епоискат. Но обходен маршрут не се предвижда. След вчерашния инцидент в Борован има засилено полицейско присъствие.

„Приоритизираме ги по необходимост. Където има най-висока опасност от инциденти, където минават най-много камиони – предприемаме действия по извеждане на трафика от населените места. За съжаление, това е едно наистина малко населено място, което на този етап няма как да бъде изведен трафика, който минава през него”, каза инж. Иван Досев, член на УС на АПИ.

От началото на годината до края на юли подобен тип тежки ПТП-та със самокатастрофирали превозни средства на територията на цялата страна са 936. При тях са загинали 107 души и са ранени 1174 други хора.

В тази статистика влизат инциденти, при които коли, камиони и т.н. се блъскат в мантинела, стълб, къща или постройка.

За последните 3 години има няколко подобни инцидента. 

Снимка: btvnovinite.bg

В началото на годината камион с турска регистрация се вряза в къща в търновското село Самоводене. Хората по чудо оцеляха, но материалните щети са големи.

Снимка: btvnovinite.bg

В друг случай, тир помете две къщи в ловешкото село Златна Панега, през май 2018 г.  Тогава загина шофьорът на тежкия камион, който, според свидетелски разкази, се е движил с повече от 120 км/ч. 

Снимка: btvnovinite.bg

В село в Северна България през 2017 г. камион на куриерска фирма се врязва в ограда на къща в село Доктор Йосифово. Нямаше пострадали при инцидента.

Снимка: btvnovinite.bg

Десет месеца по-рано, камион с турска регистрация излиза от пътя и влиза в двор на къща. За щастие и при този инцидент нямаше пострадали.