Реакцията на българските здравни власти при съмненията за случай на ебола в страната е била много добра. Такава оценка направи в ефира на предаването „Тази сутрин” зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. „Макар да изпадаме в такава ситуация за първи път, всичко беше много добре задвижено”, коментира той.

„Около 17:00 часа в четвъртък получихме първата информация и в 17:30 в Министерството на здравеопазването вече имаше създаден от д-р Петър Москов щаб, всички институции, в които зависи дейността в една такава ситуация – Софийска районна здравна инспекция, Военномедицинска академия, болница „Токуда”, в която беше настанен пациентът, лабораторията, която може да извърши това изследване, и премиерът беше информиран от министър Москов”, разказа Шарков. Той допълни, че са начертани и действия, които трябва да бъдат предприети в бъдеще при евентуална ситуация на действителна опасност от ебола.

Той потвърди още веднъж, че съмненията са отхвърлени от резултатите от вирусологичните изследвания. „В 3:45 часа тази сутрин проф. Кантарджиев (директорът на Националния център по заразни и паразитни болести, докладва, че резултатите на пациента, който се е завърнал от Сиера Леоне, не съдържат ДНК на ебола, следователно в България няма пациент с такава диагноза”, заяви Ваньо Шарков.

Той уточни, че изследванията са правени в България, а не в Германия, каквато беше първоначалната информация. „Имаме такава лаборатория в Националния център по заразни и паразитни болести. Целият екип начело с проф. Кантарджиев бяха там до 4:00 часа тази сутрин и това ни помогна да излезем с толкова бързи резултати”, посочи Шарков.

„Имаше 12 души, които са били в пряк контакт, и 13, които са били в непряк контакт, всички те се прибраха по домовете си в момента, в който излезе резултатът от вирусологичното изследване. Надявам се вече да спят съвсем спокойно”, информира още зам.-министърът на здравеопазването.

Грижа към собственото здраве

Ваньо Шарков призова всички граждани, които се завръщат от засегнатите от епидемията западноафрикански държави – Сиера Леоне, Гвинея и Либерия, да проявяват грижа към собственото си здраве и да търсят навреме помощ при първи симптоми на разболяване.

„Това, че пациентът се завръща от държава, която е рискова, това, че той има един от симптомите на това заболяване – макар и само един, подчертавам (температура – бел. ред.), ни накара да бъдем достатъчно загрижени за тази ситуация, за да предприемем всички необходими мерки”, заяви зам.-министърът.

„Всеки български гражданин, който се завръща от такава държава, те не са толкова много, би трябвало да се отнася с внимание към своето състояние и при най-малките симптоми да се обръща към здравните власти. Симптомът температура е достатъчно основание той да потърси здравните власти, за да бъде поставен под наблюдение”, подчерта д-р Шарков.

„Бихме искали да обърнем сериозно внимание към българските граждани, които се завръщат от засегнатите страни, да се обръщат малко по-отговорно както към собственото си здраве, така и към здравето на своите близки и приятели”, призова зам.-министърът.

Той направи още едно уточнение – пациентът е транспортиран от „Токуда” до ВМА с линейка, а не със специална изолирана носилка. „Пациентът беше преместен с линейка при спазване на всички изисквания от Световната здравна организация”, увери д-р Шарков.