Важни изпити за седмокласниците и десетокласниците. Близо 111 000 ученици се явиха на Националното външно оценяване по български език и литература.

Изпитът след 10. клас се провежда за първи път, след като миналата година беше отменен заради пандемията.

С изключителна важност е изпитът за учениците от 7. клас, тъй като резултатът от него е решаващ за приема в най-желаните гимназии в страната. Децата писаха преразказ по творбата "Череши" на Захари Карабашлиев.

Снимка: btvnovinite.bg

Минути преди изпита повечето десетокласници  го определиха като "ненужен". Според Славена това е излишен стрес за учениците.

"Преговарях последния ден. предполагам не съм единствения, но смятам, че съм подготвен", сподели Александър.

За 90 минути те трябваше да се справят с тест от 23 задачи, да формулират теза по зададена тема. Изпитът включва и създаване на кратък текст в жанр, изучаван в първи гимназиален етап. Десетокласниците трябваше да формулират собствена теза по откъс от поемата "Левски" на Иван Вазов. Те можеха да избират между две теми: "Цената на чистата съвест" и "Вечната истина".

За десетокласниците външното оценяване по български език, литература и математика е задължително. Всеки, който поиска, може да се яви на изпит по чужд език и информационни технологии.

Оценките ще послужат само на ученици от обединени училища, тоест с паралелки до 10 клас, за  да могат да кандидатстват за допълнителен държен планов прием.

Първите приключили с изпита отбелязаха, че са доволни.

Тази година седмокласниците преразказваха творбата "Череши" на Захари Карабашлиев, създадена специално за външното оценяване. Това е разказ за млад мъж, който се връща у нас след години в чужбина, за да продаде имота на прародителти си. Но се спира - заради вкусът на черешите, атмосфера на дома и  отговорността към миналото.

Писателят се обърна към децата със съвет. 

"Правете каквото обичате, изграждайте своя характер, защото това е най-важното; учете се на добродетели и принципи; възпитавайте в себе си най-основните човешки добродетели и всичко ще се нареди", казва Захари Карабашлиев.

Срокът за обявяването на резултатите от всички изпити  е 28 юни.