Владеене на испански език и добра работа с правоохранителните органи – това е в основата на решението на Министерството на външните работи да номинира бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев за консул на България във Валенсия. Решението за назначението, взето на закрито заседание на Министерския съвет, предизвика противоречиви коментари.

„Той е работил до момента изключително добре с испанските правоохранителни органи, а работата на генералния консул в този консулски окръг изисква изключително добра координация с местните служби, той владее и испанския език”, обясняват от пресцентъра на МВнР в писмо до bTV.

От него се разбира, че опитният досегашен консул Цветелин Цолов ще бъде натоварен с работата на новото консулство на страната в Барселона.

Пламен Георгиев подаде оставка от КПКОНПИ след дълъг отпуск и голям скандал, породен от терасата на жилището му в София. Тя се оказа неточно декларирана и с пристройки, които са незаконни.

Самият Георгиев обяви, че е жертва на политическа атака заради работата на ръководената от него антикорупционна комисия. Почти веднага след оставката от КПКОНПИ, Висшият съдебен съвет го върна на работа в спецпрокуратурата.

Според Закона за дипломатическата служба, "за ръководители на задгранични представителства се назначават дипломатически служители, които имат минимално изискващия се дипломатически ранг и длъжностна категория" или, по изключение "изявена личност, която се ползва с безспорно добро име и авторитет в Република България".