Храм в Триъгълника на властта осъмна със следи от яйца и червена боя.

Служителите на църквата "Св. Петка Самарджийска" са открили пораженията преди сутрешната литургия и веднага са предприели почистване в опит да предотвратят нови щети.

Храмът е паметник на културата. Води се разследване срещу неизвестен извършител.

Църквата е наречена на Петка Иконийска, която е покровителка на самарджиите, чийто квартал се е намирал в района през Средновековието и са се черкували и поддържали храма. Той представлява малка еднокорабна постройка, частично вкопана в земята. Стените на църквата са дебели 1 м, изградени от тухли и камъни.

Църквата е реставрирана и експонирана през 70-те години на ХХ век. Писателят Николай Хайтов лансира хипотеза, че в църквата е погребан Васил Левски.

През 80-те години на XX век се развива остра полемика по въпроса, но до окончателно решение не се стига поради противоположното становище на Археологическия институт и на станалите разисквания в Българската академия на науките не се приема единодушно становище.

През 90-те години на храма е поставена мраморна плоча с текст че тук „според народната памет е погребан В. Левски“, която по-късно изчезва.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!