Вълна от протести имаше и тази вечер в много градове на страната. Недоволни граждани излязоха по улиците и временно блокираха трафика по възлови кръстовища и магистрали. До сериозни сблъсъци не се стигна, въпреки че на места отново се стигна до изостряне на напрежението.

За втора поредна вечер напрежението ескалира по време на протеста във Варна. Стигна се до леки сблъсъци между полицаи и протестиращи, след като демонстрант хвърли бомбичка. Униформените поискаха да проверят документите му, но група граждани опитаха да ги спрат. Един от тях напръска полицаите със спрей и беше задържан.

Стотици хора шестваха из града, блокирайки възлови булеварди и кръстовища.

Снимка: Ладислав Цветков

В София се събират хора пред Министерския съвет, там са основно майките на деца с увреждания.

Протестното шествие тръгна от Министерския съвет, стигна до булевардите „Мария Луиза” и „Тодор Александров”, където движението временно беше блокирано. Протестиращите след това отново се върнаха пред сградата на Министерския съвет. На протеста бяха основно хора, които подкрепят искането на майките вицепремиерът Валери Симеонов да подаде оставка. Имаше и хора от протеста срещу цените на горивата и стандарта на живот.

В други градове  на страната майките от инициативата „Системата ги убива” се вливат в другите протести, но в София този протест остава само за оставката на Симеонов. Майките са категорични, че не желаят оставката на цялото правителство.

В Перник отново се стигна до блокади на възлов булевард. До 21 часа беше спряно и движението на автомагистрала „Люлин” и пътен възел Даскалово.

 

Снимка: БГНЕС

Недоволните настояха за по-висок стандарт на живот, реформи в правителството, спиране разграбването на страната и създаване на условия, които да върнат в родината работещите в чужбина.
Протестът беше мирен, охраняван от полиция и жандармерия, до ексцесии не се стигна.

Снимка: БГНЕС

Няколко десетки пловдивчани откликнаха на призивите в социалните мрежи за протест пред сградата на общината против високите цени на горивата, корупцията, повишаването на данъците и арогантното поведение на управляващите. Сред протестиращите в Пловдив най-активни бяха майките на деца с увреждания, които за поредна вечер поискаха оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

Снимка: Ладислав Цветков

След края на работния ден пред сградата на общината в Бургас се събраха предимно семейства с малки деца. Обясниха, че са се организирали в късния следобед в социалните мрежи. Главната причина за недоволството им са ниските доходи и стандарта на живот.

„От монопола искам да изчистя България, да я изчистим всички ние! Да не се срамуваме, че живеем в най-бедната европейска държава!”, заяви Златка Вълчева, която е на протеста с плакат „Да изчистим България за един ден”.

„Много ми е лесно да си взема един самолетен билет, да си насроча дата и да замина, за която и да е друга държава, но не искам това, искам той да израсне тук, искам да живее тук и да е горд, че е българин!”, заяви жена, дошла да протестира с бебето си.

Снимка: Ладислав Цветков

В Добрич решиха да сменят начина на недоволство. Вместо с автошестиве, протестиращите преминаха пеш през централната част на града, а след това затвориха основни пътни артерии. Недоволството вече не е само срещу високите цени на горивата. „Искаме да имаме възможност да живеем нормално в тази държава, искаме да имаме шанс да се развиваме", заяви мъж от протеста.

Блокада имаше и сутринта. В Силистра протестиращи затвориха централния градски булевард. Хората поискаха по-висок жизнен стандарт, сред протестиращите имаше и майки на деца с увреждания, които настояват за оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

„Абсолютно брутално спрямо целия народ български и спрямо тези майки които протестират вече толкова много време. Студено е, но всички са навън”, заяви Десислава Пейкова от протестиращите.

Снимка: Ладислав Цветков

Десетки се събраха и в центъра Хасково по обед, със закана следващия път да затварят граници. Протестиращите се дистанцираха от всички партии  и поискаха  пълна промяна на начина на управление.