Вълна от съпричастност в подкрепа на пострадалите от земетресението райони в Турция. Дарителски кампании за неща от първа необходимост са в ход в цялата страна. Трагедията сполетяла Турция и Сирия не остави българите безучастни.

Редица доброволчески организации започнаха спонтанно кампании за набиране на средства и материална помощ за пострадалите от земетресението хора и региони.

В къщата на майката и брата на Ботев има много неща от първа необходимост - спални чували, одеяла, дрехи, които ще потеглят към Турция.

В Кърджали първият дарител е 10-годишният Манол, син на свещеник. Детето дава всичките си спестявания - точно 45 лева и 49 ст. 

„Реших да направя нещо хубаво с тях, вместо да стоят напразно в касата“, сподели Манол.

10-годишният Манол дари всичките си спестявания

В София Джамал Мехмед идва с цял бус дарения. Той носи шапки, шалове, зимни ръкавици, завивки, якета, всичко зимно, каквото е необходимо.

Къщата се оказва тясна да побере всичко.

Дарения за Турция

„Хората спонтанно звънят и помагат това всичко е събрано от сутринта, носят най-необходимото. Опитваме се да установим връзка и със Сирия“, обясни доброволецът Кристина Деспотова.

Доброволците търсят помощ от транспортни фирми, за да превозят даренията до Пловдив. Там помощи се събират в импровизиран пункт. Зад доброволческата акция стои 30-годишният Дениз, роден в Истанбул, но установил се в България.

„Горд съм с народа си, с голямото си сърце стотици хора дойдоха, в момента са организирани пет буса за тръгване“, разказа Дениз.

В ранния следобед първите дарения потеглиха към Одрин.

За по-малко от денонощие кампанията на Главното мюфтийство пък събра над 42 000 лева. По-голямата част са дарени от българи. След петъчната молитва се очакват и още средства от 20-те мюфтийства у нас.

„Този, който дава повече, дава от своето богатство, този, който дава по-малко, дава от своята душа. Ако днес е при комшията, утре може да се случи на нас“, каза Джелал Фаик.

В Руен събират предимно топли дрехи, одеяла и храни. Събраните продукти ще бъдат транспортирани до сборни пунктове, откъдето ще потеглят към пострадалите.

Всеки, който иска, може да помогне. Българският червен кръст започна кампания за набиране на предмети от първа необходимост. Най-необходими са нови топли дрехи и обувки, топли завивки и хигиенни материали. Има нужда още от семейни палатки, отоплителни уреди, фенери и батерии.

В София даренията ще се приемат в 9-та районна служба на пожарната и в областните организации на Червения кръст.

Пари може да дарявате по сметка. Може да помогнете и със SMS на стойност 1 лев на номер 1466.