Софийският градски съд е осъдил 12 либийски офицери да заплатят 500 000 лв. на българката Валя Червеняшка за неимуществени вреди, причинени на медицинската сестра по време на работата й в Либия.

Тя е една от българските медици, прекарали 8 години в либийски затвори по обвинение за заразяване на деца със СПИН.

Валя Червеняшка, Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Снежана Димитрова, Здравко Георгиев и палестинският студент по медицина Ашраф ал-Хаджудж бяха осъдени са на смърт чрез разстрел. Освободени са в резултат на дългогодишни усилия на международни организации и дипломати.

Съдът приема за безспорно, че медицинската сестра Валя Червеняшка е била изтезавана. От задържането си през 1999 г. до завръщането си у нас в края на юли 2007 г. тя е била малтретирана от либийските офицери физически и психически. 

В процеса е установено, че тя е била измъчвана с цел изтръгване на самопризнания и през цялото време на задържането си е била лишена от медицинска помощ.

Поведението на либийските офицери е оказало значимо и трайно въздействие и отражение върху физиологическото и психично здраве на медицинската сестра, посочват още от съда.

След завръщането й в България, тя е била силно дезадаптирана, несамостоятелна, объркана, изпитвала чувства на несигурност и страх, безпомощност, неадекватност на обкръжението. Към момента Червеняшка е с високо кръвно налягане, нефрологични увреждания и проблеми със ставите.