Ще има вот на недоверие и това ще бъде изпитание за Реформаторския блок. Вотът няма да мине, но ще бъде изпитание. Това каза предаването „Лице в лице” Валерия Велева.

По въпроса за избора на Кунева за министър на образованието, Велева коментира: "Госпожа Кунева е един успял политик, но недоумявам защо се съгласи да плати тази цена за избора си и да влезе в едно министерство, където любовта към министъра трябва да бъде може би като любовта към учителя, и тя ще седне на стола на Иван Вазов с тази негативна енергия".

Кунева няма политическа легитимност, тя няма експертиза, това означава само едно – договорка, заяви Мария Капон. „Има едни учебници, които са много важни да се печатат, а не програмата по тях. Тази отговорност носи изцяло Борисов”, допълни още тя.

Това е огромната отговорност на Реформаторския блок, те влязоха в това управление с надеждата, че ще променят всичко. Кое е реформаторското в тяхното поведение? На какви качества отговаря г-жа Кунева. Тя знае какви са проблемите в средното, висшето образование? Наистина е въпрос на договорки. Тя няма и политическа подкрепа, допълни Валерия Велева.

Това е форматът на кабинета от самото начало и той се дължи на търпението на премиера. Докато Борисов стиска зъби, кабинетът ще го има. Дали някой има политическа легитимност, можем да съдим постфактум. Но когато е структуриран кабинетът, той е имал подкрепа от политическите сили. Тъжното е, че и Танев и Кунева са изключително позитивни хора, жалко, че нямат възможност и двамата да полагат усилия в това, което са започнали, заяви Бранимир Ботев. Според него в рамките на 4 дни е имало изключително концентрирана кампания срещу Танев.

По отношение на българската кандидатура за генерален секретар на ООН, Валерия Велева припомни, че има номинация на Ирина Бокова и тя е на правителството на Орешарски, след което е препотвърдена през юни или юли месец. Митов е казал, че има решение на правителството Бокова да бъде нашият кандидат за ООН и има отпуснати пари за нейната рекламна кампания.

Това решение обаче не е приведено в действие, тези пари не са отпуснати, а на българските дипломати не е спуснато решение да работят за кандидатурата на Бокова, за да се стигне накрая до една негативна кампания срещу нея, коментира Валерия Велева.

Тя допусна, че може би се търси място за Росен Плевнелиев, достойно място в европейските структури, тъй като той няма да се кандидатира за още един мандат.

Според Мария Капон Ирина Бокова има своите положителни черти и е добър дипломат. Според нея тази кампания е ангажимент на българското правителство и цялата отговорност ще я носи премиерът.

Бранимир Ботев каза, че до този момент, за последния над половин век, няма избран генерален секретар на ООН, който да не е работил в структурите на ООН и тук Бокова отговаря. Не е имало случай, с едно изключение, този човек да не е дипломат. Освен английски, този човек трябва да говори и френски. Когато имаме ясни статистически факти, които определят профила на един кандидат и когато имаме печеливша кандидатура, ние би трябвало да изпълним тези условия, допълни Ботев.

Той допълни, че до този момент не е имало ключови позиции, по които премиерът да не взима решение.

Според Валерия Велева Кристалина Георгиева не може да бъде избрана за генерален секретар. Ирина Бокова има още две години мандат като секретар на ЮНЕСКО. Ако не бъде издигната нейната кандидатура, тя ще си изкара мандата и няма как генерален секретар на ООН в същото време да бъде още една българка.