Законопроект за уседналостта няма, имаше един текст, който беше разпространен. Имаше обсъждане на текстове, които целяха промени в някои ключови закони в България на базата на тези прецеденти, които имахме в последната предизборна кампания и това беше важно. Това каза в предаването „Лице в лице” зам.-председателят на НС от БСП Валери Жаблянов.

По думите му президентът е поставил темата изключително на място от гледна точка на националната сигурност на България.

„Има една голяма тема – възможно ли е българската държава да допусне чрез едно сериозно малцинство друга държава да се опита да влияе върху българската политика и върху структурирането на законодателния орган на страната. Това е съществената тема, тя не може да бъде подмината и ние трябва да потърсим решение на този въпрос на базата на реалностите, а не на базата на хипотезите”.

В декларацията си пред парламента днес Корнелия Нинова каза, че най-важният приоритет за БСП е разграждането на паралелната държава.

На въпроса коя е паралелната държава, Жаблянов отговори, че това е една метафора на всичко онова, което наблюдаваме около нас, за което плащаме допълнително без да е регламентирано.

„Паралелната държава са онези фактори на сила, на принуда, които действат извън правото, извън закона”, каза още Жаблянов.

Нелегалните структури на власт, нелегалното финансиране, нелегалните центрове за влияние са паралелната държава, която се гради върху една хронична корупция.

„Очакваме коалицията, която се създава в момента, да започне да решава този въпрос. Той не е партиен, той е въпрос на българското развитие в следващите години.

Днес в изказването си председателят на нашата парламентарна група даде само най-бегли статистически данни за това какво губи републиканският бюджет и българската държава като цяло, и общините ни от цялата тази паралелна икономическа и финансова действителност. Това е доведената до абсурд приватизация на българското стопанство, доведената до абсурд либерализацията на т.нар. пазар, когато той отрече самия себе си. До момента, до който, диктатът на посредническите вериги към търговските обекти доведоха до там да принуждават българските производители да продават продукцията си под себестойност”, допълни Жаблянов.

Опитът за обсебване на държавата е гигантски проблем на държавата в момента, защото този опит за обсебване се наблюдава във всички развити държави от центровете на концентрирания капитал, на спекулативния капитал, на офшорните зони, които си купуват конгресмени, и които налагат собствения си диктат.

Това е световната финансова олигахрия, която се прикрива зад формата на фасадната демокрация, коментира още зам.-председателят на НС.

Опитът за изграждане на фасадна демокрация у нас се натъкна на делегитимацията на съществуващата система.

Жаблянов заяви, че е скептичен относно възможността новото правителство да изкара 4-годишен мандат заради порочната социално-икономическа действителност в България.

„Защото изворът на непрестанните социално-икономически и политически кризи е неуспешният във всяко отношение социално-икономически модел, който беше създаден в резултат на приватизацията, в резултат на налагането на ултралибералната доктрина върху българския политически и икономически живот".