Трети ден протест на родителите на деца с увреждания, подкрепен и от други граждани, с искане за оставка на Валери Симеонов.

Протестиращите получиха днес извинение, а не оставка. След среща сутринта с министър-председателя и партньорите си от "Обединени патриоти", Симеонов се извини за думите си "кресливи жени" с "уж болни деца".

Подчерта обаче, че го прави по настояване на Коалиционния съвет.

Малко преди да отиде на съвет, вицепремиерът заяви пред БНТ, че до този момент от него никой не е искал извинение, а оставка, и дори да се е бил извинил, то едва ли е щяло да бъде искрено.

"Ако се бях извинил, надали щеше да бъде искрено, нямаше да бъде искрено. Естествено, че мога да го направя, като политик, но все още не съм станал такава висока класа политик".

Депутати също настояваха за оставката на Симеонов. ДПС постави ултиматум – или си отива вицепремиерът, или си отива цялото правителство. Днес кабинетът оцеля и при третия вот на недоверие за здравеопазването.

Тази вечер протестиращите отново се събраха пред Министерския съвет. Протестиращите изненадващо тръгнаха в шествие от МС към сградата на Народното събрание. Те не приемат извинението на Валери Симеонов, казват, че то е дадено под натиск и продължават да настояват за неговата оставка.

Снимка: Ладислав Цветков

Междувременно социалната комисия в парламента даде зелена светлина на двата ключови законопроекта – за хората с увреждания и за личната помощ.

В законопроекта за хората с увреждания е записано, че Националният съвет за интеграция на хората с увреждания вече ще се председателства от ресорния вицепремиер.

Това допълнително нажежи страстите, тъй като в настоящата ситуация ресорният вицепремиер е Валери Симеонов.

Снимка: Ладислав Цветков

Тони Маринова е сред майките, които се дистанцират от последните протести. Дъщеря й е със синдром на Даун.

"Това политизиране на проблема и изместване на фокуса ни изигра много лоша шега, в момента има хора, на които едва ли не вече им е писнало да ни гледат, припознават ни като едни врякащи майки, които искат само пари", каза Тони Маринова.

Със законопроекта за хората с увреждания, който беше одобрен на първо чете в социалната комисия, се предвижда нов вид финансова подкрепа и оценка на потребностите. Агенцията за хората с увреждания ще стане държавна. Въвеждат се квоти за наемане на работа на хора с увреждания.

Законопроектът за личната помощ също получи подкрепа на първо четене в социалната комисия. Най-вероятно ще претърпи сериозни редакции преди окончателното му приемане – ще се лимитира броят на хората, които ще ползвата асистент, както и часовете за това. Общо 150 млн. лв. допълнително ще бъдат дадени за догодина.

Снимка: Ладислав Цветков

Въпреки че Тони Маринова се дистанцира от последните протести, тя мисли, че Валери Симеонов трябва да подаде оставка.

Десетки жители на Сандански излязоха на протест под мотото "Майки, ние сме с вас!". Така градът стана първият в Югозападна България, подкрепил майките на деца с увреждания. Мирният протест започна в 17 ч. на площад "България".

Хроника на извинението на Валери Симеонов:

19 октомври, 2018 г.
В петък, когато скандалът гръмна, Валери Симеонов отговори с пост във „Фейсбук”.
Твърдеше, че това е политическа кампания, и че фраза от неговото изказване е извадена от контекста. Публикува цялото изказване, което съвпада с цитираното от медиите.

"Знам, че истината боли,  но не се отказвам от нито една своя дума".

22 октомври, 2018 г.
В понеделник, подкрепен от работодателите, Валери Симеонов заяви, че ще подаде оставка само ако политическият съвет на коалицията му я поиска. Иначе нямало причина.

"Човек не подава оставка затова, че казва истината. Боли, не боли, това е истината. Аз стоя зад своите думи категорично".

23 октомври, 2018 г.
Ден по-късно последва среща на партньорите в малката коалиция – Обединени патриоти. Директно извинение отново нямаше, оставка – също.

"Нима някой от вас допуска, че съм такъв изрод, че да кажа, че тези деца се преструват? Съвсем не е това смисълът. Още веднъж ви моля прочетете внимателно какво съм казал."

24 октомври, 2018 г.
На шестия ден от скандала, след протести в цялата страна и след среща при Борисов на партньорите в управлението, Валери Симеонов се извини.

"По настояване на Коалиционния съвет аз поднасям своите извинения към тези, които са се почувствали обидени".

Оставка засега няма.

Българската православна църква се обяви в подкрепа на децата с увреждания и техните семейства. В столичния храм "Покров Богородичен" беше отслужена литургия.

Датата 24 октомври влиза в българския църковен календар като Ден за молитва за децата с увреждания.