Партията на Валери Симеонов – Национален фронт за спасение на България (НФСБ), излезе с декларация срещу екстрадацията на Желяз Андреев в САЩ.

Българинът беше задържан на 7 април в родния си град Добрич по искане на прокуратурата в Маями. Арестът е във връзка с водено разследване във Флорида срещу 11 души, които са обвинени, че са нарушили ембаргото за търговия на САЩ със Сирия.

„НФСБ категорично настоява българските власти, включително съдебната, да защитят българския гражданин Желяз Андреев и да не се поддават на външен натиск, независимо откъде идва той”, пише в декларацията на партията.

Оттам напомниха, че България и САЩ са подписали договор за екстрадиция, ратифициран от българските власти през 2008 г., но според него „екстрадиция се допуска само, когато деянието съставлява престъпление по българския закон и по закона на молещата държава”.

„Към момента на извършените продажби (септември 2013 г. - февруари 2014 г.) нито България, нито ЕС са наложили такова ембарго към Сирия. Тоест деянието, за което прокуратурата във Флорида обвинява Желяз Андреев, не е престъпление нито по българското, нито по европейското законодателство и екстрадирането му е недопустимо”, пише в декларацията на НФСБ.

Според партията няма доказателства за следните неща: че Андреев е нарушил ембарго върху Сирия, най-малкото, защото такова ембарго България и дори Европа не е налагала; че Андреев е фалшифицирал документи; че Андреев е заговорничел срещу България или дори срещу САЩ; че Андреев е нарушил който и да било български закон.

„ПП „Национален Фронт за Спасение на България“ напомня на българска Прокуратура и Министерство на вътрешните работи, че по Конституция те са задължени да защитават българските закони и граждани, а не да се превиват под натиск на чужда държава. Желяз Андреев трябва да бъде освободен незабавно от ареста, където вече трети ден лежи невинен. Българският съд трябва да отсъди безпристрастно дали е редно един български гражданин да бъде екстрадиран в чужда държава по безпочвени, скалъпени и нелепи обвинения и без да е нарушил нито един български закон? Ние вярваме, че не е!”, пише в края на документа.

Под него са се подписали: Валери Симеонов, Данчо Хаджиев, Валентин Касабов, Борис Ячев.