Вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов оттегли спорната си поправка в Закона за безопасно използване на ядрената енергия, с която се разрешаваше строителството на ВЕЦ-ове в защитени зони.

Пред парламента днес беше организиран протест от екологични организации. Те се обявиха категорично против поправките, защото в условия на водна криза водата ще отива във ВЕЦ-овете, а не при хората.

Снимка: Ладислав Цветков
„На практика ще разрешат да се строят отново ВЕЦ-ове в „Натура 2000“ зоните, което е забранено от 2010г. Предстои наказателна процедура срещу България за ВЕЦ-ове и тези хора искат да строят още. Нямам как да стане това нещо“, беше категоричен Димитър Куманов от клуб „Балканка“.

Хората твърдяха още, че това е пореден опит за прокарване на скандалните текстове. И дори МОСВ е срещу тях. Последва изненадваща реакция.

„С огромно съжаление бих предложил изтегляне на това мое предложение. Става въпрос за 43 работещи обекта, построени, вярно, че са в защитени зони“, обясни Валери Симеонов.

„Бяхме изправени пред сериозната опасност да обогатим колекцията от абсурди на това народно събрание“, подчерта Манол Генов от БСП.

Въпреки че текстовете отпаднаха, Симеонов обяви, че ще настоява за широка дискусия по темата отново.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!