ДАНС не е институцията, която може да определи дали има престъпление или не. Аз също съм контактувал с ДАНС и нямам много високо мнение за работата на ДАНС. Това заяви пред журналисти в парламента депутатът от Обединени патриоти и лидер на НФСБ Валери Симеонов по повод интервю на главния прокурор Сотир Цацаров, в което той посочва, че на база доклад на ДАНС е възложена експертиза, която да установи има ли завишени цени при изграждането на оградата по границата с Турция.

"Всичко ще се провери, ще се установи, не го приемам като факт. Затова се прави допълнителна проверка, втора експертиза", заяви Симеонов. Той допълни, че Цацаров не е казал нито дума за него.

Симеонов уточни, че областните управители са тези, които са сключвали договори за възлагане изграждане на оградата. "Аз бях може би причината за бързото изграждане на оградата в рамките на година и половина, тъй като успяхме да прокараме в Народното събрание с колегите от другите парламентарни групи решение да става с директно възлагане, да не се минава по процедурата за обществена поръчка, защото тогава ни бяха нападнали огромни тълпи бежанци. И слава Богу това решение се прие и се даде възможност за по-бързо изграждане на оградата", отбеляза той.

"Работата на прокуратурата е да проверява и установява има ли неизгодни договори. Аз доколкото съм имал контакт с областите управители, не видях такова нещо, не съм проверявал подробно, но и не допускам", коментира Симеонов.

"Смятам, че хората си свършиха работата добре. Говоря за тези областни управители, които бяха по време на предното управление на ГЕРБ и сега, тъй като завършването на оградата стана в първите месеци на 2017 г. при сегашния мандат", посочи той.

Според Симеонов интересът на прокуратурата трябва да се насочи там, където има съмнение или доказателства за злоупотреби и разминаване в цените. Аз нямам информация за такова разминаване, каза той и допълни, че дори на места са извършени повече строителни дейности отколкото са били платени.

"По всяка тема, по която съм бил активен и има някакви резултати, дай Боже да се правят проверки и да се установи има ли нарушение, няма ли", каза Симеонов.

"И още нещо - не може един гологлав чалгар да се изживява като съдия в България и да раздава присъди. И това също го имайте предвид", коментира още той.