Вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че няма да се извини за думите си по адрес на руския патриарх Кирил.

Симеонов уточни, че в управляващата коалиция има различия, но депутатите ѝ са достатъчни за подкрепата на кабинета.

Преди два дни пред БНТ Симеонов нарече руския патриарх „цигарен патриарх“, „второразрядно ченге“ и пр. Думите му предизвикаха скандал в редиците на Обединените патриоти и „Атака“ и ВМРО се разграничиха от тях и поискаха вицепремиерът да се извини, а Волен Сидеров дори заяви, че управлението може и без Симеонов.

Днес Симеонов беше необичайно пестелив и внимателен в думите си.

Той посочи, че вероятно управляващата коалиция може да съществува без него и партията му НФСБ. „Знаете, че няма незаменими хора и партии“, каза вицепремиерът.

„Аз не чувствам абсолютно никаква вина, защото човек, когато казва истината, няма за какво да се извинява. Моите думи са били изключително точни и премерени. Обмислям всичко, което казвам. Даже съм спестил доста факти около личността на Владимир Гундяев, както е името на патриарх Кирил“, каза Симеонов.

Той добави и че му предстоят разговори с Волен Сидеров, като посочи, старите конфликти между партиите в коалицията са решими.

Същевременно вицепремиерът е имал кратък разговор по темата с министър-председателя Бойко Борисов.

В Народното събрание Красимир Каракачанов коментира, че редовно се случва Симеонов да не съгласува позиции с останалите партии в коалицията. Според него обаче към момента риск за разпад на Обединените патриоти няма.

Снимка: bTV

„Дали ще се извини, или не – това си е негово лично решение. Но не смятам, че с подобни думи и епитети трябва да определяш главата на една православна църква, пък била тя и руската, без значение какви политически убеждения имаш“, каза лидерът на ВМРО.

„Негов грях си остава, ще видим, ще обсъдим с колегите в групата какво може да се направи – каза пък Волен Сидеров. – Става дума за принципи за защита на православието. Мисля, че се изразих достатъчно ясно по медиите“.

Снимка: bTV

От „Воля“ заявиха, че думите на Сидеров от вчера също са недопустими, но отрекоха категорично да се кандидатират да заместят групата на Симеонов в управлението.

Вижте повече във видеото: