Политици и журналисти осъдиха заплахите към водещия на „Нова телевизия” Виктор Николаев от депутат и вицепремиер. В сутрешния блок на медията двамата представители на властта обясниха на журналиста как трябва да си върши работата. 

Действията на Антон Тодоров и Валери Симеонов предизвикаха вълна от възмущение.

„Как може въобще да допуснете, че аз заплашвам журналист”, заяви Валери Симеонов в отговор на въпрос на bTV.

“Говорите с един стожер на толерантността и демокрацията, как може да допуснете такава мисъл – аз да заплашвам журналист”, допълни той.

Симеонов реагира и с публикация във „Фейсбук”.

По-късно през деня ГЕРБ се разграничиха от Антон Тодоров.

„Ние сме за свободна журналистика, за нас няма неудобни въпроси, има неточни отговори.  Каквото е казал народният представител Антон Тодоров е негово лично мнение”, подчерта Димитър Главчев.

Лидерът на БСП категорично осъди случая и допълни, че не е прецедент, а начин на мислене на управляващите „или ще мълчите, или ще минем през вас”.

От ДПС също реагираха. „Цялостното поведение и политика на ГЕРБ е проба, грешка извинение, и после пак същите грешки и извинения, и пак, и пак”, каза лидерът на партията Мустафа Карадайъ. 

Недоволство имаше и сред колегите  журналисти. Асоциацията на европейските журналисти – България призовава българските медии да бойкотират силните на деня, които открито подлагат журналисти на натиск.  

„Работата нито в Министерския съвет, нито в парламента е задължителна, тя е по желание, и ако на някого не му харесва, трябва да си тръгне, каквото трябва да направят Антон Тодоров и Валери Симеонов”, коментира журналистът  Полина Паунова. 

„За мен е необходимо категорично разграничаване от тези двама души”, категорична беше и журналистът Силвия Великова.

Самият Тодоров се оплака в социалните мрежи, че е обект на атака заради разкритията, които правел. Той допълни, че понякога човек има нужда от малко помощ от своите приятели, като пуска на своята страница кавър на едноименната песенна „Бийтълс”.