Категорично против повишаването на максималния осигурителен доход от 2600 лв. на 3000 лв. се обяви вицепремиерът Валери Симеонов на брифинг в Министерския съвет след среща с работодателските организации.

Според Симеонов подобно увеличение на максималния осигурителен праг е сериозно нарушение на предизборната програма на коалицията на ГЕРБ и "Обединените патриоти", защото в нея е било записано да не се променят данъците в 4-годишния период на управление.

"Както виждате, още няма и година и половина, ние вече посягаме върху тази тема и увеличаваме данък,", допълни Симеонов. По думите му такава промяна на максималния осигурителен праг ще доведе до удар върху печелившия бизнес.

Вицепремиерът добави, че с работодателските организации са на общо мнение, че трябва да се отмени плащането на първите 3 болнични дни от работодателя.  

По отношение на промените в Закона за хората с увреждания Валери Симеонов и представителите на бизнеса настояват да отпаднат квотите, които задължават работодателите да назначат на работа определен брой хора с увреждания.

Валери Симеонов изтъкна, че към настоящия момент в България има остър недостиг на работна ръка и нямало работодател, който да не назначи инвалид, стига той да може да му върши работа. Той е категоричен, че една подобна санкция се превръща в един допълнителен данък.

Валери Симеонов настоява спешно да се приемат законодателни текстове, които да дадат възможност на хора от трети държави, основно от български произход, да могат да получат право да работят в България за определен срок, но да не могат през това време да напуснат страната ни и работят в други държави от ЕС.