Остри реакции предизвика новината, че максималният осигурителен доход се вдига на 3000 лева. С това автоматично се вдига и таванът на пенсиите.

Това беше договорено между управляващите и синдикатите.

Бизнесът го нямаше, което стана повод за остри критики от работодатели.

Снимка: btvnovinite.bg

В момента максималният осигурителен доход  е 2600 лв. На него се осигуряват почти 148 хиляди души.

От 1 януари - става 3000 лева, което означава, че част от тези хора, както и работодателите им, ще внасят повече за осигуровки.

Например, ако заплатата е 3000 лв. - работникът ще внася с 55 лева повече на месец , а шефът му - със 75 лева.

Снимка: btvnovinite.bg

Андрей е IT специалист. Заплатата му е над прага и новината, че чистият му доход трябва да спадне от януари догодина му се струва като нелогично послание на властта към секторите с висока добавена стойност за икономиката.

„Имаме нужда от нови кадри, от повече образовнаие, а не това съществуващи кадри да се натоварят с някакви данъци или каквото там може да се очаква", смята Андрей Младенов.

Той и колегите му в този сектор може да са от щастливците, чиито шефове изцяло ще компенсират увеличените осигуровки. За работодателя на Андрей допълнителната сума за година е шестцифрена.

Това, от една страна, ще ореже разходите за инвестиции в нови технологии и в обучение, а от друга - ще вдигне цената на предоставяната ай ти услуга.

„И се получава едно неприятно усещане, че взимаме от тези, които генерират висока добавена стойност, да свършим нещо , което не е било свършено в годините" + 00:35:25 "несъмнено българските пенсионери заслужават по-достойни старини , но сякаш не е това начина”, обяснява Огнян Траянов, председател на Управителния съвет на БАИТ.

Увеличение на максималния осигурителен доход, автоматично увеличава тавана на пенсиите, който е „вързан” с него.

Снимка: btvnovinite.bg

През 2019-та таванът трябваше да отпадне за новите пенсионери, но правителството реши да го остави. Като обеща да е по-висок.

Ходът на властта с увеличаване на максимума за осигуряване получи критики и сред икономисти - мярката била ненужда на  фона три поредни години, в които бюджетът е на излишък.

„Т.е. пари има и на този фон отново за поредна година се прави опит да се повиши облагането на хората, които работят”, казва Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

За първата половина на година работещите са внесли с 300 милиона лева повече от подоходен данък, и със  700 милиона – от  осигуровки.

Работодатели критикуват властта, че ненужно натоварва работещите с по-големи осигуровки, за да реши проблеми в пенсионата система.