Всеки български гражданин може да отиде да снима и да гледа оградата по границата, но с разрешение. Това каза в предаването "Лице в лице" министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Има постановление 181, където са изброени обектите, които трябва да бъдат в списък за стратегически обекти, както и действията. В това постановление го е имало действието по охрана, но не е била записана оградата по границата като обект и затова е добавена, обясни той.

Миналата седмица на среща с вицепремиера Валери Симеонов, министъра на финансите и областните управители е станало ясно, че оградата е довършена и може да се пристъпи към втората стъпка – да добавят обекта в постановлението, обясни министърът.

По думите му досега оградата не е била записана като обект със стратегическо значение, защото не е била готова.

Той обясни какво е различното сега. Преди, ако някой поиска разрешение от „Гранична полиция” и получи такова, отиде на границата, но не спази някакви разпореждания, например да не снима в посока към турската страна, получава само предупредителен протокол. Ако сега се случи това, ще има и санкции, които обикновено са глоби.

Всички трябва да внимават какво точно снимат, тъй като все пак това е ограда и има за цел да забави преминаването на мигранти. Всички неща, които са част от съоръжението, например датчици, камери, не трябва да бъдат снимани, защото могат да ги видят и каналджиите, и от тези, които искат да преминат, добави министър Радев.

На въпрос дали оградата е повод за корупционни практики, министърът каза, че те не контролират  финансовите средства и това е работа на областните управители.

Той заяви, че се съмнява да има корупционни практики.

В коментар на снимката, която Елена Йончева показа, с мигранти, които преминават оградата със стълба и използват този кадър като рекламен за това, че лесно се преминава границата ни, министърът заяви, че след като прескочат от другата страна ги чакат патрули и армия с оръжия.

На места оградата е единична. По проект първоначално тя е била цялата двойна, обясни министър Радев. 

"Решаваме, че с тези средства, с които разполагаме и там, където е възможно да увеличим, защото е имало такъв състав, има гранични полицаи, армията помага, я правим единична. Там, където можем да я охраняваме и по друг начин и там, където двойна ограда не може да се построи. Това е преценено от МВР, ние сме дали проектите, областните управители само са направили търга и са я построили".

Ние сме направили баланс. Тази ограда е строена по проекти, които са дадени от МВР. Ако правителството реши, че ще ни отпусне близо 100 млн. евро или 180 млн. лв. български и ни каже, да, даваме ви 300 млн. лв. или евро, ще я направим два пъти по-висока, ще я направим бетонена, допълни Валентин Радев.

Той допълни, че по протежение на цялата ограда  е 234 км. има през годините поставени сензори.

„Те са сложени избирателно, там където са били най-чувствителните зони, където се е очаквало или има статистика за опит за преминаване. Част от тази система работи, част от нея не работи поради това, че не са плащани пари за поддръжка  по различни причини.

Сега ние възстановяваме това, плащаме за издръжката и освен това, с тези 160 млн. евро продължаваме да я насищаме с такива технически средства".

В коментар на исканията за по-високи заплати, министър Радев заяви, че синдикатите много добре знаят какви са възможностите на държавата.

Другата седмица ще има Извънреден съвет, на който ще се прецени как да се разпределят тези 55 млн.. Те ще бъдат дадени от новата година, да бъдат дадени тези средства към заплатите на тези, които са били най-активни и които са заслужили. Тези пари ще бъдат обложени, каза още той.

От 15% до 1% ще бъде увеличението, обясни той. "Ръководителите сигурно няма да получат нищо, да ме извиняват, но искаме да дадем там, където няма достатъчно желаещи, защото заплатата е един от стимулите за мотивация за работа в системата на МВР".