С промените в Закона за частната охранителна дейност (ЧЗОД) само искахме да урегулираме нещата. Законът не е нов, охранителите така или иначе вече ги има. Това коментира в предаването „Лице в лице“ по bTV министърът на вътрешните работи Валентин Радев, който е и вносител на текстовете.

Няколко от тях бяха атакувани пред Конституционния съд (КС) последователно от главния прокурор и президента.

„Законът не е нов, това са само промени в него, той е от 2004 г., ние просто подобряваме законността и реда. Може някъде да сме подминали някаква граница, може би те са прави, ще реши КС“, каза Радев.

Снимка: bTV

Управляващите през 2004 г. са решили, че трябва да има такъв закон, има вече такива охранители. С поправките се прави опит за някаква уредба. Само сме подобрили някои текстове и то в полза на всички участници. Не бягаме от нищо, не абдикираме и не даваме държавата в частни ръце, а се опитваме отношенията между гражданите и институциите да бъдат урегулирани, подчерта той.

В момента в МВР работят около 45 хил. души, от тях само 14 475 са униформени, чиито функции са да охраняват, пазят, гонят престъпници. Същевременно има около 200 хил. охранители, 1800 са фирмите, които имат лиценз, отчете министърът. Затова решихме, като има такава армия – 200 хил., още малко да подобрим правилата. „И някъде сме написали един такъв член за охрана на урбанизирани територии. Дали точно сме уцелили границата – нека каже КС“.

Снимка: bTV

На коментарите, че с плащането на частни охранители кметовете ще бетонират властта си и ще гарантират преизбирането си и на партията си Радев отговори: „Нека отсъдят тези, които наблюдават отгоре, ние сме изпълнители, изпълнителна власт“. Самите кметове искат повече „от територията на МВР“ – да глобяват, да прибират глобите, посочи гостът.

Снимка: bTV

По думите му промените разписват много ясно правомощията на частните охранители – докъде се простират, кога викат полиция и кой изобщо може да е охранител.

За коментарите за либерализиране на употребата на лично оръжие Радев посочи, че „не оръжията убиват, убиват хората“. Той добави, че в САЩ над 43% от семействата притежават оръжие, в Швеция и Норвегия – средно около 29 – 30%, докато у нас – 5%. В България са регистрирани 358 хил. оръжия, от които около 125 хил. са за охрана, а 175 хил. – в юридически лица, цитира Радев. Личното му мнение е, че сега режимът е добър.

„Ние много внимаваме в полицията, сега в последно време, на кого даваме оръжие – каза Радев. – Така сме засилили нещата, че сме на ръба на закона, но проверяваме всички“.

Снимка: bTV

За инцидента във военния завод „Арсенал“ в Казанлък, при който загинаха двама души, министърът каза, че се е възпламенила взривна смес, а работниците са били в помещението „по някаква причина“ и са получили тежки изгаряния. Ще стане ясно доколко са били обучени, защо са били вътре, има ли нарушение на правилата за безопасност, каза Радев. Позовавайки се на опита си, той каза, че обикновено такива инциденти възникват заради човешка грешка.

Вижте целия разговор във видеото: