Ще има, разбира се, ограничение на правата – това е цената. Въпросът е това да се направи цивилизовано. Така депутатът от ГЕРБ Валентин Радев коментира в студиото на „Тази сутрин” проекта на антитерористичния закон, който се очаква Министерският съвет да одобри днес.

Проектът беше широко представен по време на Съвета по сигурност към премиера вчера.

В него е предвидено антитерористите да разполагат с всяко помещение, от което имат нужда. Могат дори да го повреждат и унищожават. Освен това имат право да вземат всяко превозно средство – изключение е направено само за дипломатическите коли.

При антитерористична операция военните ще имат по-големи правомощия. Те ще могат да арестуват, претърсват, изземват.

На заподозрените в тероризъм пък ще бъде забранено да сменят местоживеенето си, да посещават определени места обекти, ще има бъде ограничаван достъпът до интернет, както и контактите с определени лица.

Всички тези мерки обаче сериозно нарушават основни човешки права, смятат правозащитници.

В началото на проекта има гаранции – за конституционност, за да не събужда законът такива мисли – за ограничение на правата на гражданите, коментира Радев.

Но за да предпазим гражданите [от тероризъм], чрез закона се борим по този начин – ограничаваме права. И да, въоръжени с автомати може да ви спират на улицата, добави той.

„Въпросът всъщност е за доверието в институциите, което е ерозирало. Ако хората си мислеха, че МВР им помага, нямаше да възникне този въпрос”, каза още Радев.  

Запитан каква е основната опасност в България в момента, той беше категоричен: тероризмът.

На въпроса как армията, която страда от липса на кадри, ще може да се справи с новите си задължения по антитерористичния закон, Радев отговори, че военнослужещите ни имат опит от мисиите в Афганистан и Ирак, така че за тях допълнителните функции няма да са новост.

Вижте още във видеото: