Valea Foundation е частният инвеститор на Първа инвестиционна банка, става ясно от съобщение на сайта на банката.

От финансовата институция съобщиха, че днес финансовата операция е приключила. "Първа инвестиционна банка успешно увеличи капитала си. Днес инвеститорите заплатиха акциите по новата емисия ценни книжа. Новите акционери на банката са Българска банка за развитие (ББР) с 18,35% и Valea Foundation със 7.87%", гласи съобщението. 

В средата на юни правителството взе решение да участва в капитализирането на Първа инвестиционна банка (ПИБ) и ще плати малко над 141 млн. лв. или по 5 лева на акция. Причината бе да отпадне последното препятствие пред нас за чакалнята на еврозоната.

Valea Foundation е семейна фондация на г-н Карел Комарек, пишат още от ПИБ. Името на една от компаниите му беше замесено в един от „комиксите“ на Васил Божков.

Според бизнесмена с 18 обвинения рекетът (във вид на такса "Помагане", за която разказваше чрез комикс) се е превърнал в атака на бизнеса в момента, в който чешка компания е предложила 1 млрд. лв. за 51% от "Национална лотария".

Пред bTV тогава от фирмата, която е една от най-големите лотарийни играчи в Европа, потвърдиха за интереса си да купят контролния пакет акции от българската компания на бизнесмена в Дубай.

"Към 02 юли 2020 г. Fibank увеличава своя основен капитал със 195 424 000 лв., като коефициентът на обща капиталова адекватност на банката ще достигне 22.52% в сравнение с 19.57% към 31 март 2020 г.", пишат от банката.

Г-н Карел Комарек, Чехия, е един от водещите бизнес предприемачи в Централна Европа. От декември 2017 г. г-н Комарек също така е съпредседател на Комитета по изкуства към Центъра за сценични изкуства „Джон Ф. Кенеди“ в столицата на САЩ – Вашингтон, пише още на сайта на ПИБ.