Апелативният специализиран съд отмени паричната гаранция на Вълчо Арабаджиев от 20 хиляди лева и го върна обратно в ареста.

Синът на Ветко и Маринела Арабаджиеви беше обвинен в пране на пари, след като прокуратурата атакува хотелите и фирми на семейството му и откри 2,5 милиона евро в банкови касети и 10 милиона лева в кутии за обувки. В ареста остават и двете счетоводителки, обвинени в пране на пари.

Съдът се мотивира с факта, че има достатъчно доказателства срещу тях. Според магистратите става дума за организирана група, действала по различни от обичайните начини.

Вълчо Арабаджиев дойде съвсем свободно в сградата на специализирания съд, но в съдебната зала му сложиха белезници. Сестра му Александра дойде за морална подкрепа, но си тръгна разплакана след съдебното решение.

Според магистратите самият Вълчо Арабаджиев предполагал и имал хипотеза, че парите, които са открити в банкови касети и които са му дадени от неговите родители – 2,5 млн.евро, са всъщност от престъпна дейност. Така се мотивираха и от прокуратурата.

Единственият начин да се отнеме на обвиняемите възможността да извършат друго престъпление и единственият начин да се защити общественият интерес по това дело е чрез вземане на най-тежката мярка за неотклонение и на тримата обвиняеми, се посочва в мотивите на съда. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Пред камерите Вълчо Арабаджиев не каза нищо. От съда той поиска по-лека мярка за неотклонение и заяви, че не е предполагал, че нарушава Конституцията и законите на страната. Адвокатът му обясни, че делото срещу Арабаджиеви е скалъпено, а прокуратурата имитира активност.

„Когато една прокуратура очевидно не действа в обществен интерес, теоретично е възможно да действа по някаква политическа поръчка или конкурентна икономическа поръчка”, каза защитникът Илиян Василев.

„Изрично съдът, постановявайки своя съдебен акт, възприе тезата и постанови, че изобщо не се интересува от изложеното от защитата пред медиите. Напротив, предмет на разследването са изключително сложни икономически сделки”, каза прокурорът по делото Кирил Пейчинов.

Прокуратурата посочи, че държавата е ощетена с 9 милиона лева през 38 кухи фирми, а защитата контрира, че делото с години е държано „на трупчета”. „В никакъв случай делото не е стояло „на трупчета”, напротив – разследвало се е ритмично”, увери обаче прокурорът.

Очаква се до дни Маринела и Ветко Арабаджиеви, които са издирвани с Европейска заповед за арест, да се върнат в страната доброволно, заяви по-рано адвокат Илиян Василeв. Те са обвинени в участие в организирана престъпна група за укриване на данъци и пране на пари.

„В момента границите са задръстени от чистокръвни германци, които пътуват от Босфора към центъра на Европа. В момента, в който знам кога ще влязат на границата, ще ви се обадя, за да ги посрещнете”, обърна се адвокатът към медиите.