Продължава ваксинирането на медицински лица в цялата страна, след като вчера беше доставена втората пратка ваксини на "Пфайзер" и "Бионтех". Броят на желаещите да се имунизират расте. 

В болница „Царица Йоанна“ ваксинирането на медицински лица с част от втората пратка ваксини започна рано сутринта. Там са доставени 20 флакона, които ще стигнат за имунизацията на 100 души. 

Днес са имунизирани 60, очаква се утре да бъдат имунизирани останалите 40 души.

От 25-те хиляди дози ваксини най-много са разпределени в района на София - 8335, следван от района на Пловдив, където са доставени 6385 дози. В района на Враца разпределените ваксини са най-малко - 1250.

Тези дози са част от първата фаза от националния ваксионационен план, а именно ваксинирането на медицинските лица. След като този етап приключи, започва втората фаза, в която са включени учителите и възрастните хора от старческите домове.

Междувременно Софийският оперативен щаб днес реши да сформира мобилни екипи от един лекар и една медицинска сестра, които на място да ваксинират възрастните хора в домовете.

Снимка: btvnovinite.bg

В 8 ч. сутринта пред кабинета за имунизация в болница "Царица Йоанна" вече имаше струпване на медицински лица, които искат да получат ваксината. Един от тях е д-р Самуил Кътов. Ваксинира се и заради близките си. 

В края на декември в здравното заведение са имунизиран 60 медицински служители, а желаещите стават все повече.

Снимка: btvnovinite.bg

"Още на първия етап интересът беше много голям. Имаше колеги, които звъняха с молба да бъдат ваксинирани. Казахме им, че това ще се случи на втори етап, защото на първия нямахме много ваксини, но сега имаме", обясни д-р Божидар Кръстев. 

И в Бургас вече тече имунизацията с втората пратка ваксини. В морския град пристигнаха близо 5000 дози, които ще бъдат разпределени в Бургас, Сливен и Ямбол. 

Ваксинираните в страната вече са близо 5000. Регистрирани са пет случая на нежелани лекарствени реакции. Всички те са очаквани и описани в протоколите на ваксината. 

Снимка: btvnovinite.bg

"При трима мъже и при две жени между 29 и 53 години. При три от реакциите се съобщаване за болка на мястото на приложението и зачервяване, мускулни болки, температура. Една от дамите съобщава за сърцебиене, което е преминало за 10 минути", обясни Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Агенцията по лекарства. 

До началото на февруари се очакват още две пратки ваксини от по 35 000 дози.