„Зелените коридори“ продължават да работят. Това решиха експертите от ваксинационния щаб. Избор на ваксина ще е възможен и през електронния портал - би трябвало още от днес.

Във ВМА вече обявиха, че и утре ще има зелен коридор за ваксинация.

Централизирана информация къде точно продължават тези коридори все още няма - това става по преценка на лечебните заведения, според капацитета им.

Паралелно имунизация ще върви и през електронния портал, и при личните лекари.


В практиката на д-р Даскалова средно по 20-30 души дневно се записват за имунизация срещу COVID-19. Процесът се бави най-много заради това, че лекарката всеки ден чака на опашка да вземе ваксини. Чакала е и днес.

Това, което отпускат, е два флакона, и съответно изчакването на опашка може да отнеме до няколко часа. Двата флакон на ден ме устройват, но, ако имам възможност да ги взема наведнъж, иначе се налага да ходя всеки ден“, заяви д-р Деница Даскалова.

До момента тя е имунизирала около 700 души. Новозаписалите се чакат за доза ден-два.
 
Следейки бройките в информационния портал, смея да кажа, че те вървят много нагоре. Това ме навежда в мисълта, че според мен хората предпочитат да си поставят ваксините при техния лекар“, каза още д-р Даскалова.

Избор на ваксина вече има и в електронния портал. За записалите се днес - над 12 хиляди души, най-ранната опция е след седмица. Първата възможна дата е на 17 май.

Остават и зелените коридори - в момента разполагаме с достатъчно ваксини за тях, според експертите от щаба.

„Ваксините ще бъдат повече от желаещите в цяла Европа,  но може би така е правилно, за да не поемаме риска да не достигат ваксини“, каза доц. Ангел Кунчев.

Здравните власти казаха още, че може да се започне и с ваксинирането в петата фаза.

„Тук ще правим имунизация и за хората в затворите, в бежанските центрове, ще правим по-труднодостъпни групи с подвижни кабинети“, съобщи Ангел Кунчев.

Системата за личните лекари стартира следващия понеделник. В нея те ще заявяват необходимите им дози, часа и датата, на която ще ги вземат.

А на въпрос на bTV какво стана с обещаната информационна кампания още в началото на ваксинацията, здравният министър в оставка отговори, че властите са успели да променят нагласите на хората и вече не 30, а 65% от българите желаят да се имунизират срещу COVID-19.

Ето и данните за хода на ваксинацията. За денонощието са поставени малко над 5600 дози.

Общо вече са 938 хиляди, а близо 292 хиляди души са получили и втора доза.