Ваксинацията с препарата на „АстраЗенека“ продължава с повишено внимание у нас, обявиха днес здравните власти.

Имунизацията с „АстраЗенека“ започна в началото на февруари.

От тогава в страната ни са получени малко над 463 хил. дози от препарата. От тях приложени са около 235 хил. дози, а само 330 души са получил и втора.

Препоръката на Ваксинационния щаб е втора доза да се прилага 10 седмици след първата, което означава, че масово това трябва да започне след средата на април.

В страната няма регистриран случай на специфичния вид тромбоза.

От Министерство на здравеопазването предупреждават ваксината да се прилага с повишено внимание при жени под 60 и да не се прилага при жени под тази възраст, при които има повишен риск от тромбози.

На 1 март Калина Чорбаджиева получава първата си доза от ваксината на „АстраЗенека“. Все още няма точна дата за реимунизацията, но докато чака възникват и въпросите около нея. Въпреки това не планира да отлага или отказва втората си доза. „Позамислих се, но реших, че на фона на ваксинираните тези случаи са много малко“, казва тя.

От Здравното министерство обясниха, че медиците, които имунизират, трябва да разпитат пациента, за да установят дали той има рискови фактори.

Редките случаи на тромбоза се наблюдават между 4-тия и 14-тия ден след първата доза. Според д-р Трифон Вълков - риск при втората доза не би следвало да има. „При пациенти, при които е поставена първата доза, и са понесли добре ваксината, не бива да се притесняват и няма описани странични ефекти от този тип. Простият пример е с алергията към лекарства. Ако човек е алергичен, той ще развие алергична реакция още след първата, а не след втората и третата таблетка“, обяснява той.

Възможната причина е реакция на имунната ни система срещу използваният във ваксината аденовирус от шимпанзе, обяснява още д-р Вълков.

Точната връзка още не е установена, казва епидемиологът Петър Марков. „Рискът е 1 на 200-300 хиляди, получили ваксината, а рискът от смърт е от порадъка 1 на 1 милион. Рискът от смърт при COVID-19 е 1 на 200“, обяснява той.

Препоръките на българските здравни власти са употребата да се ограничи при жените под 60 години, които имат рискови фактори за тромбоза.

Поставянето на втора доза може да се отлага до 84 дни. На този етап не се обмисля прилагането на различна ваксина като втора доза, защото няма проведени такива клинични проучвания, казват още здравните власти.

От здравното министерство разпространиха и информация за симптомите след ваксинация с оксфордската ваксина, при които трябва да се потърси лекарска помощ.

Сред тях са задух, болка в гърдите, подуване в краката, продължителна коремна болка, тежко и непреминаващо главоболие или замъглено зрение, малки кръвоизливи под кожата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!