Предстои среща с необикновена българка. Тя е открила лечебната сила на охлювите. Откритие, което днес помага на тежко болни, а постижението ѝ беше записано в Златната книга на Патентното ведомство.

Преди години тя  открива способността на охлювите да се възстановяват много бързо след тежка травма.

„Почти нямаше следа от рязането. Ние мислехме, че те са умрели вече и така си казахме: „Какъв е този регенериращ ефект?“. Започнахме да изследваме слузта. Но това е доказателство , че в науката изненадите идват някъде отгоре“, заяви проф. Павлинка Долашка.

Днес серумът от морски и градински охлюви се прилага по света в козметиката, за лечението на вътрешни и външни рани, след химиотерапия.

Отличени бяха и учени в роботиката и индустриалната собственост. Европа също почете българските постижения.

„Такъв иноваторски дух прави Европа толкова силна. Въздушната възглавница, електронният часовник, копирната машина. Все велики български идеи, без днес не бихме могли да си представим живота“, заяви Антонио Кампиньош от Европейското патентно ведомство.

„Стремежът ни България да бъде модерна и просперираща страна може да се постигне само с уважение към нашите хора на науката“, заяви президентът Румен Радев.

Професор Долашка продължава да развива откритието си. Експериментите дотук показват, че то може да е на помощ при лечение на Алцхаймер и Паркинсон.

„Оказа се че тази слуз приспива мишките и плъховете, които ги заразяват наши колеги от Института по микробилогия, след като им дадат тези екстракти те стават милички, кротки мишоци“, добави тя.