Зрители на bTV сигнализираха за хиляди работници, изложени на риск заради липса на предпазни средства и неспазване на забраните за струпване на много хора на едно място.

Става дума за служители на два големи завода в Ботевград, които произвеждат оборудване за автомобилната индустрия. От Регионалната здравна инспекция уверяват, че извършват ежедневни проверки, а нередностите се отстраняват.

В изпратена до медията ни снимка се вижда как на маса в столовата, единствено картонени прегради делят седящите. Твърди се още, че вентилацията не работи и няма предпазни средства. На място служителите заявиха, че не са раздадени маски на всички работници, ръкавици също нямат.

Снимка: btvnovinite.bg

От днес в завода мерят температурата на входа с безконтактни термометри. Уточняват, че мярката не е въведена заради присъствието на екипа ни. 

Снимка: btvnovinite.bg

Изчакването води до струпване на персонал без отстояние. От фирмата уверяват, че дезинфекцират помещенията на всеки два часа, но да се спре производството – е немислимо, защото се изпълняват поръчки.

„Няма разписана генерална процедура какво точно  да правим в тази ситуация, но правим всичко възможно да защитим хората“, каза Томи Верелст, генерален мениджър на Sensata Technologies.

Снимка: btvnovinite.bg


В другата фирма, за която има сигнал, работниците, които са дали гласност на проблема са уволнени, твърдят техни колеги. От там обаче, отказаха коментар.

Ако условията ви на работа не отговарят на мерките за безопасност в извънредно положение, очакваме вашите сигнали на редакционния ни имеил news@btv.bg или на "Фейсбук" страницата на bTV Новините.