Днес на местен референдум в Трън решават дали искат, или не в общината да се добива злато.

До референдума се стигна, след като българска фирма поиска да възстанови златодобива в някогашната мина „Злата“.

Засега гласуването преминава спокойно, съобщи репортерът на bTV Нели Тодорова.

Най-общо казано, местните избират между това да се развива златодобив в региона или да опазват околната среда, коментира тя. Поддръжниците на златодобива посочват, че ще има работни места, районът ще се съживи и хората ще се върнат. Противниците контрират, че ще бъдат създадени сериозни екологични проблеми, защото където има злато, има и уран, макар и не в индустриални количества.

„Минната дейност предполага нарушаване на земния масив. Ние също сме хора и също живеем на тази планета, не сме страшните хора от анимационните филми, които идват да разрушат планетата“, коментира Иван Андреев, изпълнителен директор на Минната камара в България.

„Големите рискове от тази мина са замърсяването на въздуха и водите с опасни тежки метали. Това е огромна открита дупка, която се взривява и изважда в атмосферата всичкия този прах“, обясни екологът Борислав Сандов.

Вижте повече във видеото:

Въпросът, на който гласуващите трябва да отговорят с „Да“ или „Не“, е: „Против ли сте община Трън чрез общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и обработка на метални полезни изкопаеми“.

Въпросът на референдума е зададен толкова сложно заради изискване в закона, според което „референдум се брои, ако накрая отговорът е „Да“, обясни политологът Евгений Дайнов, който е наблюдател на гласуването. В случая тези, които искат да няма златодобив, трябва да кажат „Да“, а тези, които искат да има, трябва да гласуват с „Не“.

В цялата община право на глас имат около 3400 души. За да е ефективен референдумът, в него трябва да са участвали 40% от жителите на общината, или около 1400 души.